Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Безработицата в САЩ стигна 18-годишно дъно

Работодателите добавят работни места със стабилен темп, сигнализирайки продължаващата сила на пазара на труда

Безработицата в САЩ стигна 18-годишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Нивото на безработица в САЩ е спаднало до 18-годишно дъно през май, а работодателите добавят работни места със стабилен темп – сигнали за продължаващата сила на пазара на труда, съобщава Wall Street Journal.

Новите работни места през май възлизат на 223 хил., сочат сезонно коригираните данни на министерството на труда. Нивото на безработица е спаднало до 3,8%, което съвпада с четенето от април 2000 г. - най-ниското равнище от 1969 г.

Заплащането през май се подобрява леко, нараствайки с 2,7% на годишна база.

Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха 190 хил. нови работни места и ниво на безработицата от 3,9%.

Коригираните данни показват, че работодателите са добавили 159 хил. работни места през април и 155 хил. през март – нетна възходяща корекция от 15 хиляди. През първите пет месеца на годината работодателите са добавили средно по 207 хил. нови работни места, задминавайки средния месечен растеж от 182 хил. през 2017 г. Това е в противоречие с очакванията на икономистите, че наемането на нови хора се забавя, тъй като пазарът на труда се затяга.

Американските работодатели добавят нови работни места вече 92 последователни месеца, продължавайки най-дългата подобна серия в историята.

По-стегнат пазар на труда би трябвало да подкрепи и растежа на заплащането, но увеличението остава умерено, макар и малко по-добро през миналия месец.

Средното почасово заплащане за частния сектор се е увеличило с 8 цента миналия месец до 26,92 долара. Годишният ръст от 2,7% е отново по-нисък в сравнение с четенията от преди рецесията. Заплащането не се е увеличавало с над 3% на годишна база, откакто рецесията приключи през 2009 г.

В същото време последния път, когато безработицата бе на сегашните нива, заплащането нарасна с 4,3% на годишна база. Министерството на труда следи заплащането в частния сектор едва от 2006 г.

Един от факторите, спиращи ръста на заплащането, е способността на работодателите през последната година да връщат американци, които са били твърде дълго извън пазара на труда, обратно на пазара на труда и да разубеждават служителите си да се пенсионират или напускат.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
нищо, сега Рижия ще оправи нещата :):) .. рекорди ще ми правите

Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива