IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият гуверньор на Бундесбанк: ЕЦБ допуска грешка, като не повишава лихвите

Защо отнема девет месеца да признаят, че има инфлационен проблем, който е по-устойчив, отколкото те очакваха, коментира Аксел Вебер

16:56 | 29.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) допуска грешка, като не повишава лихвите в битката си с високата инфлация. Такова мнение изрази бившият гуверньор на Германската централна банка (Бундесбанк) Аксел Вебер.

"Наистина не виждам защо трябва (повишението) да почака до декември", заяви Вебер, понастоящем директор на UBS Group AG, пред Bloomberg. "По-ранното действие може да избегне по-драматичното по-късно - смятам, че трябва да признаят проблема и да действат", заяви бившият централен банкер.

Този месец европейският регулатор изненада пазарите, като реши да ускори темпа на прекратяване на покупките на облигации по старата си програма APP. По този начин ЕЦБ си даде възможност да повиши лихвите по-рано. На пресконференция след заседанието обаче гуверньорът на финансовата институция Кристин Лагард заяви, че лихвените повишения може да се случат седмици или месеци след края на програмата, като за пореден път изтъкна смяната в подхода за определяне на паричната политика, който вече ще се базира на постъпващите данни.

През последните седмици представителите на банката сигнализираха, че може да повишат лихвите през декември.

По време на събитие в северния испанскки град Памплона членът на Управителния съвет на ЕЦБ Пабло Ернандес де Кос заяви, че руската инвазия в Украйна представлява по-голяма заплаха пред нагласите - отделно към потреблението и инвестициите - в еврозоната.

Той предупреди, че покачването на цените, предизвикано от войната, "ще доведе до допълнително засилване на инфлационния натиск, който вече виждаме". "Данните за март ще бъдат особено негативни, със значително увеличение (на цените)", смята Де Кос.

В момента паричните пазари се фокусират повече върху инфлацията, която е почти три пъти над целевото равнище от 2% на банката. Прогнозите са за четири повишения на основната лихва от по 25 базисни пункта до март 2023 г. Последният път, когато паричната политика е била затягана толкова агресивно, бе преди 15 години.

"Защо отнема девет месеца да признаят, че има инфлационен проблем, който е по-устойчив, отколкото те очакваха, и да кажат "Поздравления, не преценихме добре ситуацията, трябва да действаме сега"", реторично пита Вебер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Нищо по добре да не бързат, така ще трябва по късно да вдигат лихвите ударно, което ще срине имотните пазари, тези с акциите. Това е по добрият вариант да се отървем от балоните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Грешка няма,всичко е точно.Госпожата изпълнява каквото и наредят,после тя ще каже "Сбъркала съм,хора сме грешим." Оправдания да искаш за инфлацията, пандемия ...война....нарушени връзки....скъпи енергоносители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Не грешка ,а ПРЕСТЪПНА ГРЕШКА е правилно да се каже !!!Европейската Централна банка извърши и извършва финансов геноцид и престъпление срещу доходите,капитала и спестяванията на всеки човек,всяка фирма в Европейския съюз .Конкретно говорим за Кристин Лагард !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още