IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността във Великобритания се подобрява с най-бързия темп от август

Активността в сферата на услугите изпревари ръста при производството за първи път от началото на пандемията

16:36 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в Обединеното кралство се е увеличила с най-бързите темпове от август този месец, тъй като новите фабрични поръчки и доверието се възстановиха в очакване на облекчаване на ограниченията в страната, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit се изкачи до 56,6 пункта през март, надминавайки прогнозите на икономистите и преминавайки над границата от 50 пункта, което показва разширяване за първи път тази година. Активността в сферата на услугите изпревари ръста при производството за първи път от началото на пандемията.

великобритания великобритания

Заетостта се е увеличила за първи път от повече от година, като я подкрепят и по-силните бизнес нагласи за следващите 12 месеца.

Данните показват само умерено свиване на БВП през първото тримесечие, увеличавайки доказателствата, че икономиката е показала далеч по-голяма устойчивост при третото блокиране, каза Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Обнадеждаващите бъдещи очаквания за създаване на работни места и приток на нови поръчки междувременно сочат към силен икономически растеж през второто тримесечие особено ако бъдат премахнати ограниченията заради вируса“, допълни той.

Според Уилямсън обаче общият темп на растеж вероятно ще бъде ограничен от продължаващите мерки, особено ако Великобритания преживее нова вълна от Covid.

Британската икономика се сви с 10% през миналата година - най-големият ú спад от повече от 300 години - и по-рано този месец прогнозите на правителството показаха, че икономиката на страната ще се върне към предпандемични нива към средата на следващата година, отбелязва Ройтерс.

Но доверието сред британския бизнес беше подсилено от бързото въвеждане на ваксини, фактор, стоящ зад първото увеличение на заетостта от началото на пандемията, показва проучването. Услугите във Великобритания се радваха на бързо възстановяване, за разлика от тези в еврозоната.

Настоящата статистика не обхващат британските търговци на дребно, но други данни на компанията за пазарни проучвания GfK показаха, че настроенията на потребителите се подобряват до нива, невиждани от повече от година, отново до голяма степен заради надеждите за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още