IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите при безработица в САЩ достигна близо 18-месечен връх

Това може да предизвика опасения, че пазарът на труда се забавя

17:03 | 31.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американнците, които са подали заявления при безработица, се повиши до близо 18-месечен връх, което може да предизвика опасения, че пазарът на труда се забавя, съобщава Ройтерс.

Първоначалните заявления за държавни помощи при безработица са нараснали с 53 хил. до сезонно изгладените 253 хил. за седмицата, приключила на 26 януари. Това е най-високото ниво от септември 2017 г., както и най-бързият темп на нарастване на заявленията оттогава.

Броят на молбите се понижи до 200 хил. през предходната седмица, което беше най-ниското ниво от октомври 1969 г.

Икономистите, интервюирани от Ройтерс, пък очакваха сега да бъде отчетено повишение, но само до 215 хиляди.

Четириседмичната плъзгаща се средна стойност, считана за по-добра мярка за тенденциите на пазара на труда, тъй като елиминира нестабилността от седмица до седмица, се повиши с 5 хил. до 220 250.

Данните за броя на заявленията при безработица не оказват влияние върху доклада за заетостта за януари, който ще бъде публикуван в петък. Според проучване на Ройтерс броят на работните места в САЩ извън земеделския сектор вероятно са се увеличили със 165 хил. през януари, след като скочиха с 312 хил. през декември.

Очаква се обаче тези, които са останали у дома си по време на най-дългото частично спиране на работата на правителството в историята на САЩ, временно да увеличат нивото на безработица през януари.

Федералният резерв реши да запази лихвите без промяна по време на двудневната си среща и обеща, че бъдещата промяна на паричната политика ще бъде извършвана търпеливо и с оглед на това как се развиват икономическите условия, включително пазара на труда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още