IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на пето място в ЕС по ръст на БВП през второто тримесечие

Той е нараснал с 3,4% между април и юни, след като се повиши с 3,6% през първото тримесечие, сочат данни на Евростат

15:51 | 14.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е на пето място в ЕС по ръст на БВП на годишна основа през второто тримесечие с 3,4%, сочат първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през първото тримесечие БВП на страната ни се повиши с 3,6%.

Спрямо предходното тримесечие ръстът е от 0,8% спрямо 0,9% през първото тримесечие. Изчисления на TradingEconomics показват, че това е най-бавната експанзия от второто тримесечие на 2015 г. насам.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, най-голям ръст на БВП на годишна основа през второто тримесечие е постигнала Полша (+5%), следвана от Унгария (4,4%), Латвия и Румъния (4,2%). Преди България се нареждат още Словакия и Кипър (+3,9%) и Литва (3,7%).

Спрямо предходното тримесечие БВП на страната ни е нараснал с 0,8%, което я поставя на четвърто място сред страните членки на ЕС след Румъния (1,4%), Словакия и Швеция (1%), Литва, Унгария и Полша (+0,9%). Ръст от 0,8% спрямо предходното тримесечие са постигнали също Кипър и Латвия.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната и на ЕС е нараснал с 0,4% през второто тримесечие на годината в сравнение с предходното тримесечие, сочат още данните на Евростат. През първото тримесечие БВП в еврозоната и ЕС също постигна ръст от 0,4%.

Спрямо второто тримесечие на миналата година БВП на еврозоната и ЕС е нараснал с 2,2%, след като постигна годишен ръст от съответно 2,5% и 2,4% през предходното тримесечие. БВП БВП

За сравнение, през второто тримесечие на 2018 г. БВП на САЩ е нараснал с 1% спрямо първите три месеца на годината и с 2,8% спрямо същия период на предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още