IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дьо Гало: Спирането на покупки по АРР не означава непременно повишаване на лихвите

Инфлацията и геополитическите рискове означават, че ЕЦБ трябва да въведе степен на „възможност за избор“ в своето мислене, смята гуверньорът на централната банка на Франция

11:44 | 16.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Изкупуването на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) по старата й програма за покупка на активи APP може да бъде прекратено през третото тримесечие на тази година, но промените по паричната политика на ЕЦБ не означават, че те ще бъдат последвани от лихвени повишения. Такова мнение изрази гуверньорът на централната банка на Франция и представител на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от CNBC.

Според него ускоряващата се инфлация и геополитическите рискове означават, че европейският регулатор трябва да въведе степен на „възможност за избор“ в своето мислене на следващото си заседание на 10 март.

„За мен по-голямата възможност за избор означава, че вероятно трябва да изберем крайна дата за покупките на нетни активи... и смятам, че тя може да е около третото тримесечие, но точният край трябва да бъде обсъден“, каза той в интервю за  CNBC.

Пандемичната програма на ЕЦБ за закупуване на ценни книжа PEPP трябва да приключи до края на март.

На заседанието си през декември банката реши покупките по по-старата й програма APP да бъдат увеличени от 20 на 40 млрд. евро месечно от април нататък, за да се предотврати внезапното им прекратяване. От юли покупките ще бъдат намалени до 30 млрд. евро, от октомври - до 20 млрд. евро, а след това ще се запазят толкова дълго, колкото е необходимо за стимулиране на икономиката. На последното си заседание през февруари ЕЦБ остави този план без промяна.

Очакванията на финансовата институция са лихвите да бъдат повишени скоро след приключването на тези програми. Вилроа обаче предположи, че времевите рамки за тези ходове може да бъдат променени, а думата „скоро“ може да бъде премахната от изявлението на банката. Съответно прекратяването на покупките не означава задължително лихвено повишение през четвъртото тримесечие.

„Питам дали не е по-добре да махнем това „скоро“, за да може да имаме по-голям избор в календара си. Бъдещите насоки са важни, защото дават яснота, но не трябва да ни връзват ръцете, особено във времена на несигурност. Трябва да решим каква ще е първата ни стъпка през март, ще видим“, допълни Дьо Гало.

Последните данни на евростат показаха, че през януари инфлацията в еврозоната се е ускорила за трети пореден месец. Покачването на цените е било в размер на 5,1% през миналия месец.

За сравнение – през декември, когато покачването на цените на Стария континент достигна рекордни равнища, инфлацията бе на ниво от 5 на сто. Това означава, че през януари показателят е достигнал ново рекордно равнище въпреки уверенията на ЕЦБ, че тя ще се забави.

Оттогава централните банкери смениха тона, с който говорят за инфлацията, и признаха, че тя може да се задържи на по-високи равнища за по-дълго от очакваното, но темпът й на растеж ще се забави през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Николай Караджов
преди 2 години
Покупките на облигации (печатането на евра) трябва да бъдат прекратени незабавно, и да започне процес на изтегляне на ликвидност комбинирано с повишения на лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Възможност за избор означава, че трябва да си ходиш,а ако не искаш да си ходиш ще бъдеш изритан .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още