IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Дигиталното евро ще е успешно, няма да е излишно

ЕЦБ и ЕК разглеждат заедно „широк набор от политики, правни и структурни въпроси“, коментира Фабио Панета

20:30 | 05.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще гарантира, че дигиталното евро ще е достатъчно атрактивно за потребителите и няма да бъде пренебрегнато за сметка на други частни валути. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, цитиран от Bloomberg.

Централната банка и Европейската комисия разглеждат заедно „широк набор от политики, правни и структурни въпроси“, включително възможни ефекти от даването на дигиталното евро статут на законно платежно средство.

Според Панета, за да бъде успешно дигиталното евро, трябва да бъде широко достъпно и евтино за използване както от потребителите, така и от търговците. Той отхвърли аргументите, че дигитални валути на централните банки биха били „излишни“ заради други частни алтернативи като кредитни карти, приложения и стейбълкойни.

„Парите на централните банки осигуряват референтна стойност за всички останали форми на пари в икономиката“, коментира членът на УС. „Историята показва, че финансовата стабилност и обществено доверие в парите изискват широко използвани обществени пари редом с частните пари“, допълни той.

ЕЦБ се очаква да бъде една от първите централни банки на развити икономики, които издават дигитални валути, като според някои е възможно това да стане още до средата на това десетилетие. Банката в момента проучва проекта, но все още не е взема официално решение.

Панета призова централните банки да не изостават от процеса на дигитализация, но също така посочи, че евентуалният успех на дигиталните валути не трябва да се приема за даденост.

„Потребителите може да нямат необходимият подтик, за да оценят напълно обществените ползи, създадени от наличието на дигитални валути и – като се има предвид широкото разпространение на частни дигитални пари – може да покажат недостатъчно търсене“, предупреди той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
И за първата общоевропейска валута се говореше същото но после изчезна. Някой спомня ли си за екю-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Аман от цифрови, зелени и протеино-шипчести истерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още