IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остави отворена вратата за понижаване на лихвите през 2019 г.

Централната банка прогнозира едно или две изменения на лихвените проценти, но не и преди 2020 г.

22:06 | 19.06.19 г.
<p>
	Гуветньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуветньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв на САЩ обяви, че засега не очаква свиване на лихвите през 2019 г., но намекна, че курсът на неговата политика може да се промени в зависимост от икономическите условия, съобщава CNBC.

Въпреки че централната банка очаквано остави своя основен лихвен процент без промяна, беше забелязана смяна в настроението на нейните представители след последното им заседание. По-голяма част от централните банкери понижиха своите прогнози за останалата част от годината с около половин процентен пункт, а управителят на Фед Джером Пауъл сподели, че някои от тях са съгласни да бъде започната на процедура по понижаване на лихвените проценти. Фед изостави своето намерение да бъде "търпелив", а Пауъл се отказа да определя слабата инфлация като "преходна".

Решението на регулатора беше взето на фона на различните мнения на представителите му относно това какво предстои до края на годината, като според пазарните прогнози все още остава възможността паричната политика да бъде разхлабена преди края на 2019 г. в зависимост от условията. 

Представителите на Федералната комисия по отворения пазар гласуваха 9 срещу 1 за запазване на основната лихва в диапазон от 2,25%-2,5%, която беше увеличена с четвърт пункта през декември 2018 г.

Решението може да продължи конфронтацията между гуверньора на Фед Джером Пауъл и президента на САЩ Доналд Тръмп, който силно критикува политиката на регулатора и многократно призова за намаляването на лихвените проценти.

Голямата подкрепа от страна на някои от членовете на комисията за запазване на лихвите контрастира на рязкото разминаване на вижданията за това какво предстои.

Решението на Фед не изненада инвеститорите, но разделянето на гласовете подсказва, че предстои намаляване на лихвите, смята Нийл Бирел, старши инвестиционен директор в Premier Asset Management.

Комисията промени своя тон спрямо майското изявление, за да покаже, че икономическата активност „нараства с умерен темп“, което е своеобразно понижение от досегашния „солиден“ ръст.

В своя основен сценарий членовете на комисията заявиха, че все още очакват „продължително разширяване на икономическата активност“ и движение към ниво на инфлацията от 2%, като в същото време осъзнават, че „несигурността по отношение на тази перспектива се е увеличила“.

Фед определя пазара на труда в САЩ като „силен“ със „стабилен“ растеж при работните места въпреки разочароващите данни при земеделието.

В заявлението се казва още, че разходите на домакинствата „изглежда са се увеличили спрямо първите месеци на годината“.

Разединен Фед

Поглеждайки към гласуването на членовете на комисията, осем от тях подкрепят идеята за едно намаляване на лихвите през тази година, докато същият брой гласува в подкрепа на запазването на лихвените нива, а един от тях все още държи на увеличаването на лихвените процентни.

Седем от 17-те представители на комисията казаха, че би било подходящо да се намалят лихвите с половин процентен пункт до края на годината, а осем от членовете, смятат за подходящо намаляване с четвърт пункт.

Относно 2020 г., девет от членовете са съгласни на намаляване на лихвения процент до около 2,1%.

Според пазарните прогнози вероятното трето редуциране на лихвите ще се случи през март 2020 г., предхождано от още две – едно през юли и още едно през декември.

Фед очаква ръстът на брутния вътрешен продукт на САЩ да бъде 2,1%, докато прогнозата за нивото на безработица се задържа на най-ниското си ниво от 50 години насам – 3,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още