IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика отчете скромна експанзия

БВП на страната регистрира ръст от 0,1% през третото тримесечие на 2019 г.

11:32 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Потреблението и износът са помогнали на Германия да не изпадне в рецесия през третото тримесечие, когато дори неочаквано са предизвикали скромна експанзия на икономиката й, предава Bloomberg.

Публикувани в петък данни сочат, че разходите на правителството и домакинствата са се увеличили, а нивото на износа се е възстановило след отчетения по-рано рязък спад. Тези подобрения са достатъчни да компенсират най-големият за повече от шест години спад в инвестициите в машини и оборудване от 2,6% и да помогнат на икономиката да регистрира ръст от 0,1%. г г

Слабостта на инвестициите показва, че несигурността, свързана с глобалното търговско напрежение, е накарало компаниите да ограничат разходите си. Допълнителен натиск върху икономиката на Германия е оказало и забавянето на пазара на автомобили, който обхваща огромна част от производствената индустрия на страната.

След отчетеното свиване с 0,2% през второто тримесечие сега най-голямата икономика в Европа отбелязва лек ръст, което кара анализаторите да прогнозират годишно увеличение за страната от едва 0,5%. Това би било най-бавният темп на нарастване от 2013 г. насам.

Ръстът на германската икономика през третото тримесечие е същият като този на Италия и изостава от този на Франция и Испания. Средният растеж в еврозоната възлиза на 0,2%.

Напоследък се забелязват положителни положителни признаци, например настроенията в германския бизнес се стабилизират след месеци на спад. Предвижда се в петък Индексът на мениджърите по поръчките PMI да отчете още едно умерено подобрение както за промишлеността, така и за услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още