IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската промишлена активност изненадващо се сви през август

Спадът се дължи основно на забавяне при производството на автомобили и части, посочват от министерството на икономиката в Берлин

11:41 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германските заводи изненадващо са свили производството, подчертавайки риска, който новият пик в броя на болните от коронавирус представлява за възстановяването.

Индустриалното производство се е понижило с 0,2% през август след три поредни месеца на ръстове. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 1,5%, съобщава Bloomberg.

От министерството на икономиката в Берлин посочват, че спадът се дължи основно на забавяне при производството на автомобили и части. Отделен доклад, публикуван във вторник, показва, че поръчките за заводите в страната се подобряват за четвърти пореден месец.

Германската икономика показа признаци на възстановяване в последните месеци благодарение на относително големия дял на промишления сектор, както и заради програмите за подкрепа на доходите и фискалните стимули.

Въпреки това не трябва да се правят прибързани заключения за състоянието на икономиката. Управителят на Германската централна банка Йенс Вайдман предупреди в понеделник, че възстановяването по всяка вероятност ще бъде удължено във времето, тъй като икономическият живот на страната продължава да е потиснат от пандемията.

Бундесбанк очаква икономиката да продължи да се подобрява и през останалата част от годината, макар и с по-нисък темп, но ще е необходима още фискална подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още