IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Фед не предвижда отрицателни лихви дори и във време на криза

Подбни мерки не са приоритет на политиката на централната банка на САЩ, категоричен е Джером Пауъл

23:20 | 18.09.19 г.
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв не би прибегнал до отрицателни лихви дори и в момент на икономическа криза, заяви категорично управителят на Централната банка на САЩ Джером Пауъл след края на двудневното заседание на банковия регулатор, цитиран от CNBC. 

„Не мисля, че бихме използвали отрицателни лихви. Просто не смятам, че те ще са приоритет за нашата политика“, заяви Пауъл пред журналисти.

„Ако се озовем в някоя бъдеща дата отново на ефективната долна граница (на диапазона), отново нещо, което сега не очакваме, тогава смятам, че бихме разгледали използването на широкомащабни покупки на активи и допълнителни насоки“, добави още управителят на централната банка на САЩ.

Според него Фед разглежда идеята за отрицателни лихвени проценти по време на финансовата криза, но се обявява против тях.

„Чувстваме, че (лихвените проценти) са работили сравнително добре“, подчерта Пауъл, допълвайки: „Не сме използвали отрицателни лихви.“

Нагласите на Пауъл контрастират с тези на редица централни банкери по света. Държавни ценни книжа на стойност над 17 трлн. долара се тъгуват с отрицателна доходност и инвеститорите продължават да се питат дали САЩ ще се присъединят към световния тренд, ако слабостта продължи.

По време на заседанието Фед взе решение да свие своята овърнайт репо лихва до целевия диапазон от 1,75% до 2%. Това се случва близо два месеца, след като Федералният комитет по отворените пазари направи своето първо съкращение на лихвите от 11 години насам.

Централната банка също увеличи разликата между лихвите, които плаща на банките върху надвишаването на резервите, и горната граница на диапазона на своята основна лихва, стъпка, предприета за изглаждане на проблемите на паричните пазари, което предизвика намеса от страна на нюйоркския Фед през тази седмица.

В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира гневно в Twitter след края на заседанието на Фед. Той написа, че централната банка и нейният гуверньор Джером Пауъл “нямат смелост, нямат смисъл, нямат визия!”, определяйки решението на банкерите като провал.

Мерникът на Тръмп отново се насочи срещу Пауъл в понеделник, когато заяви, че Пауъл и Фед „нямат идея“ какво се случва.

Туитът на Тръмп след заседанието не прави изключение: “Джей Пауъл и Федералният резерв се провалят отново”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още