Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Японската икономика бележи второ поредно тримесечие на растеж

Заради възобновената търговска война между САЩ и Китай обаче износът и вносът на островната страна се понижават съответно с 2,4% и 4,6 на сто

Японската икономика бележи второ поредно тримесечие на растеж

Снимка: Pixabay

Ръстът на японската икономика изненадващо се ускорява до 2,1% през първите три месеца на годината, отбелязвайки по този начин второ поредно тримесечие на растеж, съобщава BBC, позовавайки се на правителствени данни.

Така по този показател икономиката на страната успява да надмине прогнозите за свиване от 0,2 на сто, след като вносът отбеляза по-бърз спад в сравнение с износа. 

Още по темата

Спрямо предходното тримесечие реалният брутен вътрешен продукт се увеличава с 0,5%, отчитайки сезонните фактори.

За добрия резултат основна роля играят държавните инвестиции в здравеопазването и частните вложения в жилищния сектор.

Наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай дава отражение върху търсенето на износни стоки от Япония.

Вносът се понижава с 4,6 на сто, най-големият спад от десетилетие на сам, докато износът отбелязва понижение от 2,4%.

През първите три месеца обаче капиталовите разходи намаляват с 0,3 на сто, като правителството съобщава, че частното потребление, което е основен компонент на японския БВП, се свива с 0,1% в сравнение с предходното тримесечие.

В края на април Японската централна банка обеща да не повишава лихвите преди пролетта на 2020 г., поставяйки по този начин крайна дата на „удължения период“, по време на който тя ще поддържа ниски нива на лихвените проценти.

„Изненадващата устойчивост на икономиката в началото на годината означава, че растежът на БВП ще бъде по-бърз през тази година, отколкото очаквахме“, споделя икономист от Capital Economics.

Според него тези данни със сигурност ще позволят на правителството да увеличи данъка върху продажбите през октомври, както беше планирано, след като по-рано редица политици се противопоставиха на това решение, позовавайки се на несигурните вътрешни и глобални икономически условия.

Японският премиер Шиндзо Абе вече отложи веднъж увеличението, след като търговската война се отрази върху икономическия ръст на Китай, което предизвика опасения от страна на политиците.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Конфликтът около Нагорни Карабах спря възхода на лирата