IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Фед няма как да регулира биткойна

Зад виртуалната валута не стои централен емитент или мрежов оператор, който да бъде контролиран, изтъква ръководителят на централната банка

11:37 | 28.02.14 г. 3
Йелън: Фед няма как да регулира биткойна

Федералният резерв на САЩ не може да регулира виртуалната валута биткойн. Причината е, че тя оперира извън банковата система на страната, обясни ръководителят на институцията Джанет Йелън пред американския Сенат вчера.

„Мисля, че е важно да разберем, че това е иновация в разплащанията, която се случва напълно извън банковата индустрия. Федералният резерв просто няма властта да бъде надзор или да регулира биткойна по какъвто и да е начин“, е отговорила Йелън на въпрос на сенатор Джо Манчин, пише USA Today.

Изказването на Йелън пред Сената бе част от редовното изслушване на ръководителя на Фед за тенденциите в икомомиката и монетарната политика. В него централният банкер обясни, че свиването на стимулите ще продължи, макар да не е ясно дали слабите икономически данни напоследък са временна тенденция, породена от лошото време, или са трайна посока на развитие.

От своя страна, сенатор Манчин призова Йелън да се помисли за въвеждането на правила при виртуалната валута, тъй като тя е била използвана „от измамници и хакери за кражба на пари от здраво работещите американци“. Биткойнът е валута за извършване на незаконна международна дейност, включително пране на пари, убеден е той.

Позицията на Йелън е, че Конгресът също може да се намеси и да „създаде регулаторен режим“ за надзор над валутата. „Смятам, че не е лесно да се регулира биткойна, тъй като не съществува централен емитент или мрежов оператор, който да бъде регулиран“, заяви тя.

През настоящата седмица биткойнът отново беше във фокуса на събитията. Причина за това станаха проблемите на оператора Mt Gox, който изпита огромни технически проблеми, в резултат на които се стигна до резки колебания в цената на виртуалната валута.

Повече от изказването на Джанет Йелън вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
nobel
преди 10 години
В интерес на истината тоя биткоин е голям трън в .... на банкерите. Особено ако скоро се срути някоя от основните "регулирани и контролирани" валути може да се появят и други алтернативи. Очевидно е, че банкерите се справят изключително лошо с управлението на финансите, което е сред основните причини за кризата. Но е много хубаво да знаят, че спокойно можем да минем и без тях. Съвсем достатъчно е много от нас едновременно да кажат НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
mitkooo
преди 10 години
mnogo im puka na tqh za bitkoina xaxaaxaa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ivancholak
преди 10 години
Хахаха, появи се нещо дето немогат да манипулират и се наакаха. Сега следва оплюване , храчене до безкрай. Е да ама нееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още