Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическият растеж в Австралия се забави до десетгодишно дъно

Частното потребление спъва ускоряването на ръста на БВП

Икономическият растеж в Австралия се забави до десетгодишно дъно

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в Австралия се забави до десетгодишно дъно през последното тримесечие, подчертавайки необходимостта от агресивни парични и фискални стимули, които да спрат впускането в рецесия на богата на ресурси страна след 28 години на експанзия, съобщава Ройтерс.

От данните за БВП в сряда стана ясно, че икономиката на Австралия е нараснала с 0,4% през първото тримесечие, удвоявение от отчетените 0,2% през четвъртото тримесечие. Последните данни обаче са под очакванията за увеличение с 0,5%. Ръстът на годишна база от 1,8% е най-слабият от световната финансова криза насам.

Още по темата

„Австралийската икономика губи инерция и слабите потребителски разходи са главният виновник за това“, коментира главният икономист на CommSec Крейг Джеймс. Според него са необходими, както парични, така и фискални стимули за намаляване на безработицата и съживяване на инфлацията, както и увеличаване на инвестициите от страна на бизнеса.

БВП ще трябва да се покачи значително през текущото тримесечие, за да се постигне снижената прогноза от страна на Австралийската централна банка от 1,7% на годишна база.

Обезпокоена от забавящата се икономика, нарастващата безработица и подтиснатата инфлация, централната банка на страната вчера намали лихвите до рекордно ниските нива от 1,25% в първото разхлабване на паричната политика от близо три години.

В речта си във вторник управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу заяви, че „не е неразумно“ да се очаква по-ниска лихва на по-късен етап, давайки сигнал, че вратата е широко отворена за по-нататъшно разхлабване.

Растежът на БВП в Австралия се спъва от частното потребление, което е допринесло само с 0,1% към общия растеж. Потребителският сектор представлява около 56% от БВП на страната.

Спадът в цените на жилищата в Сидни и Мелбърн е изял богатството на потребителите в момент, когато съотношението на дълга на домакинствата към дохода е рекордно високо. Дългият период на необичайно бавен растеж на заплатите също доведе до намаляване на доходите на домакинствата, което допълнително навреди на търсенето.

В опит да съживят растежа, австралийските власти вече са предприели някои мерки, включително облекчаване на кредитните стандарти за ипотечни кредити, данъчни отстъпки за милиони домакинства и 3% увеличение на минималната заплата за лицата с ниски доходи.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август