IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите настроения в еврозоната се връщат до нивата отпреди пандемията

Настроенията се повишиха във всички сектори на икономиката и особено силно в Германия

14:11 | 30.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доверието в икономиката на еврозоната рязко се подобри през март, достигайки нива, регистрирани за последно преди пандемията, тъй като компаниите и потребителите виждат, че ускоряването на ваксинациите в крайна сметка помага за възстановяването, съобщава Bloomberg.

Индикаторът за икономическото настроение в еврозоната се увеличи до 101 пункта през март 2021 г., най-високото ниво от февруари 2020 г. и доста над пазарните очаквания за 96 пункта.

икономическо икономическо

Доверието се върна към нивата отпреди пандемията на фона на подобряване на нагласите сред производителите (2,0 срещу -3,1 през февруари), доставчиците на услуги (-9,3 срещу -17,0), потребителите (-10,8 срещу -14,8), търговците (-12,2 срещу -19,1) и строителите (-2,7 срещу -7,5).

Настроенията се повишиха във всички сектори на икономиката и особено силно в Германия (+7,9 пункта). Очакванията за заетостта също се подобриха.

След Германия нарастване на икономическото доверие отчетоха и в Испания (+6,2), Франция (+5,4), Италия (+4,9) и Холандия (+4,4).

Данните доказват, че бизнесът и потребителите обръщат страницата след трудния старт на годината. Въпреки че бавните ваксинации и продължителните мерки многократно помрачаваха перспективите за възстановяването на региона през 2021 г., очакванията за щедра подкрепа увеличиха доверието.

Европейският фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро вероятно ще осигури тласък на икономиката през втората половина на годината, а Европейската централна банка обеща, че компаниите и домакинствата ще получат финансирането, от което се нуждаят, при изгодни условия.

През март доверието в индустрията се увеличи за четвърти месец. Настроенията в услугите се подобриха с най-много от септември. Потребителите също станаха по-оптимистични, тъй като очакванията за икономиката и тяхното лично благоденствие се подобриха.

Анализаторите, анкетирани от Bloomberg, изчисляват, че икономиката на еврозоната се е свила с 1% през трите месеца до март на фона на строгите ограничения заради коронавируса, като очакват да се разшири с около 2% през всяко от следващите две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още