IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се понижава за десети пореден месец

През октомври най-голям спад има в търговията на дребно

14:50 | 30.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната се е понижило за десети пореден месец през октомври, при това повече от очакваното от икономистите, показват данните на Европейската комисия.

Показателят, измерващ настроението сред мениджъри и потребители, се е понижил до 109,8 пункта през октомври спрямо 110,9 пункта през септември, което е най-големият му спад от март насам. Макар да е над средната дългосрочна стойност, показателят се понижава от началото на годината, след като миналата година стабилно растеше.

През октомври най-голям спад има в търговията на дребно, тъй като мениджърите имат доста по-мрачни настроения за сегашната и очакваната бизнес ситуация, посочва Европейската комисия.

Доверието в промишлеността и услугите също е спаднало, докато потребителското доверие леко се е повишило.

Икономическото доверие е отслабнало в Германия, Франция и Италия, трите най-големи икономики в блока, докато в Испания се е засилило.

Извън еврозоната Великобритания отбелязва леко повишение на икономическото доверие благодарение на оптимизма в търговията на дребно и услугите, което компенсира спада на доверието в промишлеността.

Според публикуваните днес предварителни оценки на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е забавил растежа си на тримесечна основа до 0,2 на сто за периода юли-септември спрямо 0,4 на сто през второто тримесечие.

Това е най-бавният темп във валутния съюз от второто тримесечие на 2014 година, когато растежът бе подкопан от дъглови проблеми в еврозоната, отбелязва AP.

Растежът на Европейския съюз също отчита забавяне до 0,3 процента спрямо 0,5 на сто през второто тримесечие на годината.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още