Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на САЩ най-вероятно се е свила с 5% през първото тримесечие

От друга страна още над 2 милиона американци са подали молби за обезщетение при безработица през миналата седмица

Икономиката на САЩ най-вероятно се е свила с 5% през първото тримесечие

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Прогнозните данни на Министерството на търговията в САЩ, публикувани в четвъртък, показват, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 5% през първото тримесечие на годината, тъй като потребителските разходи и бизнес инвестициите са отчели рязък спад.

Поръчките за дълготрайни стоки в САЩ са намалели за втори пореден месец през април, понижавайки се със 17,2%, или най-много след август 2014 г.

Заводите през последните два месеца носеха основната тежест на рязкото намаляване на търсенето на фона на националната блокада. Въпреки че щатите започнаха да увеличават бизнес активността си, производството ще се възстанови бавно, тъй като все по-малко хора пазаруват и предприятията се въздържат от проекти, които биха увеличили разходите им.

Още по темата

Поръчките на базови капиталови стоки, които изключват самолетите и военния хардуер, са спаднали с 5,8% през април след спад с 1,1% месец по-рано. Доставките на тези стоки, прокси за инвестициите в оборудване в отчета за брутния вътрешен продукт, са спаднали с 5,4%.

Ревизираните данни за БВП на Министерството на търговията показват, че инвестициите на бизнеса в капитал са се понижили със 7,9% на годишна база. Разходите за оборудване са спаднали с 16,7%. Докладът сигнализира за края на най-дългата икономическа експанзия в историята на САЩ и началото на най-дълбоката рецесия от поне осем десетилетия.

От друга срана още милиони американци са подали молби за обезщетения при безработица през миналата седмица. Така общият брой на подадените молби за финансова помощ  за 2 месеца и половина от началото на пандемията в САЩ надвиши 40 милиона.  

Молбите за обезщетения при безработица за редовните държавни програми, подадени през седмицата, приключила на 23-и май, са 2,12 милиона, показват данните на Министерството на труда, публикувани в четвъртък.

Броят на повторно подадените молби обаче е спаднал с около 4 милиона до 21,1 милиона през седмицата, приключила на 16-и май. Това е първият спад в показателя за периода на пандемията и предполага, че пазарът на труда започва да се възстановява, след като предприятията отново отварят врати.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
САЩ се свиват с 5%, ЕС с 3,3% - за първи път от много време Европа се представя по-добре от Америка. Интересно колко са безработните в ЕС - оттатък Голямата вода минаха 40 млн...

Поздрав

Още от Новини
Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец