Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономиката на Великобритания е започнала годината със стагнация

Tърговският дефицит на страната пък е нараснал до 3,7 милиарда паунда

Икономиката на Великобритания е започнала годината със стагнация

Снимка: gettyimages

Икономиката на Великобритания е стагнирала през януари. Това подсказва, че възстановяването на икономическите настроения след победата на Борис Джонсън на парламентарните изори през декември е било краткотрайно. Според данните инерцията е намаляла дори преди опасенията за коронавируса да връхлетят страната през февруари, информира Blooomberg.

Още по темата

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е останал непроменен през януари в сравнение с данните от  декември, когато отчете ръст от 0,3%, съобщиха от Националната статистическа служба на страната. За сметка на това анализаторите очакваха ръст на показателя с 0,2%.

Докладът излезе малко след като ръководството на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия намали референтната институционална лихва с половин процентен пункт до 0,25% и обяви мерки за поддържане на кредитната стабилност. Правителството се готви да обяви собствен пакет от стимули.

Централните банкери предупредиха, че епидемията ще доведе до отслабване на икономиката. Някои анализатори очакват производството да се свие през второто и третото тримесечие на годината.

Икономиката на Великобритания е стагнирала на тримесечна база за трети пореден отчетен период. Това е най-дългото време, в което страната е била в стагнация, от края на финансовата криза през 2009 г.

Отделен доклад показва, че търговският дефицит на Обединеното кралство  е нараснал до 3,7 милиарда паунда (4,7 милиарда долара) през януари на фона на 6-процентов спад в износа.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед отчита засилване на бизнес активността в САЩ в началото на юли