IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Германия спада с 0,6% през септември

Въпреки това администрацията все още отрича нуждата от фискални стимули

16:38 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Германското индустриално производство продължава да се влошава, противно на последните сигнали за подобрение в еврозоната, предава Bloomberg.

Производството е спаднало с 0,6% през септември в сравнение с очакванията на икономисти за спад от 0,4%. Промишленият сектор основно поддържа спада, докато строителството и енергийната индустрия бележат известно увеличение на показателите си. г г

В края на третото тримесечие производителността на германската индустрия е спаднала с 4,3% на годишна база, когато страната най-вероятно се е намирала в техническа рецесия.

Икономическите съветници на канцлера Ангела Меркел намалиха прогнозите си за растеж за тази и следващата година, предупреждавайки, че продължителният спад на промишлеността заплашва да се разпространи и в други сектори на икономиката.

В изявление на икономическото министерство от четвъртък се казва: „Слабостта в промишлеността все още не е преодоляна... Но неотдавнашното леко подобрение на поръчките и бизнес очакванията до известна степен подсили перспективите за четвъртото тримесечие“.

Продължаващата слабост оказва допълнителен натиск върху правителствата да увеличат фискалните разходи. За това призова и вече бившият управител на ЕЦБ Марио Драги по време на последната си реч на поста. Миналата седмица той предаде контрола върху европейската институция на Кристин Лагард, която по всичко изглежда ще продължи политиката му. През септември централната банка обяви спорен нов пакет от парични стимули в опит да съживи растежа и да даде тласък на инфлацията.

Въпреки това някои правителства, като това на Германия, не са склонни да увеличат разходите си. Германският министърът на финансите Олаф Шолц заяви в сряда, че икономиката все още няма изгаряща нужда от пакет от фискални стимули, които да подпомогнат растежа й.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още