IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия остава около целта на ЕЦБ

За втори пореден месец потребителските цени в Германия растат с над 2%

17:34 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската инфлация задмина целта на Европейската централна банка за еврозоната през юни, и то за втори пореден месец. С това икономиката на страната подкрепя решението на ЕЦБ да приключи програмата си за количествено облекчение в края на годината, съобщава Ройтерс.

Данни, публикувани от Федералната статистическа служба в четвъртък, показват, че хармонизираните с ЕС потребителски цени в Германия са се увеличили с 2,1% на годишна база. Същият показател се вдигна с 2,2% през май. Годишните данни съвпадат с прогнозите на Ройтерс.

Разбивка на нехармонизираните данни показва, че по-високите разходи за храна, енергия и стоки са довели до ускоряването на инфлацията през юни.

На месечна база хармонизираните с ЕС цени са се вдигнали с 0,1%, показват предварителните данни. Това е под консенсусната прогноза на Ройтерс за ръст от 0,2%.

"Независимо от това как се развива инфлацията пътят на ЕЦБ е ясен", казва Томас Гицел от VP Bank Group.

Макар че инфлацията в еврозоната се стабилизира, ЕЦБ заяви по-рано този месец, че ще прекрати програмата си за изкупуване на облигации - първоначално създадена, за да се преодолее дефлацията и да се стимулира икономиката. Институцията обаче сигнализира, че първото увеличение на лихвените проценти ще бъде по-напред в бъдещето.

"Фактът, че по-високите потребителски цени се дължат основно на по-скъпата енергия, не е причина ЕЦБ да се плаши", добавя Гитцел. "Посоката на инфлацията за момента няма непосредствено влияние върху лихвената политика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още