IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Япония се понижава за шести пореден месец през май

Търговският излишък на страната със САЩ нараства с 14,8% до 395 млрд. йени

10:53 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският износ се понижава за шести пореден месец през май, тъй като доставките на оборудване за производство на полупроводници и автомобилни части към Китай отслабват, което е своеобразен знак за влошаване на перспективите за икономически растеж. Японската икономика, която е силно зависима от търговията, е изложена на постоянен натиск от забавяне на външното търсене, съобщава Ройтерс.

Слабият износ е източник на загриженост сред японските политици, особено като се има предвид наново ескалиралата търговска война между САЩ и Китай, която оказва своето негативно влияние върху веригите на доставки, глобалния растеж, търговията и инвестициите.

„Бизнес настроението на японските компании и особено на износителите се помрачава в зависимост от степента на напрежение в търговията между САЩ и Китай и това ще потисне капиталовите разходи на тези износители“, споделя Хироши Миядзаки, старши икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. 

„Смятам, че това ще бъде негативно за японската икономика“, добавя експертът.

Данните на Министерството на финансите на Япония показват, че износът през май се е понижил със 7,8 на сто спрямо година по-рано за шести пореден месец.

„Въпреки че е малко вероятно експортните обеми да достигнат стойностите от последното тримесечие, възможният скок в количествата при вноса означава, че нетната търговия вероятно ще се превърне в спирачка за растежа на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие“, посочва Дарън Ау, икономист за региона на Азия в Capital Economics.

В действителност растежът на японския БВП през първото тримесечие беше частично подсилен от статистиката, която показа, че вносът е спаднал повече от износа, което значи, че общата търговия дава тласък на икономиката, макар основната картина да показва слабост.

По-рано този месец финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20 предупредиха, че засилването на търговското и геополитическото напрежение води до рискове за глобалния икономически растеж.

Забавянето на износа през май вероятно е било причинено и от спирането на работата на предприятията по време на 10-дневната пауза във връзка с церемонията по възкачване на новия японски император.

На двудневната среща, която приключва в четвъртък, Японската централна банка се очаква да запази стабилна своята парична политика, но сигнализира, че е готова да увеличи стимулите, ако нарастващите задгранични рискове застрашат скромната експанзия на икономиката.

Слабият икономически растеж може да подтикне премиера Шиндзо Абе да отложи планираното увеличение на данъка върху продажбите до 10%, което се планира за октомври. Последното подобно увеличение се случи през 2014 г. когато данъкът беше повишен от 5 на 8%.

По региони, износът, който е обвързан със САЩ, нараства с 3,3 на сто от началото на годината до края на май, воден от 9,9-процентен ръст при доставките на автомобили, докато вносът се понижава с 1,6%, като тук основен фактор е суровият петрол.

В резултат на това търговският излишък на Япония със САЩ нараства с 14,8% през май спрямо предходната година до 395 млрд. йени (3,64 млрд. долара) – тревожен сигнал за двустранните търговски преговори, на фона на натиска, който Вашингтон упражнява върху Токио относно „несправедливия търговски дисбаланс“.

Износът към Китай, най-големия търговски партньор на Япония, се понижава с 9,7% през май, отчитайки трети пореден месец на спад.

Много японски компании, включени в китайския пазар, и техните вериги на доставки са изправени пред нарастващ натиск върху маржовете, докато има забавяне на растежа на втората по големина икономика в света.

Доставките към Азия, които представляват над 50% от общия износ на Япония, също се понижават с 12,1% на годишна база.

Общият износ на Япония на годишна база през май отчита спад от 1,5 на сто в сравнение със средната оценка на икономистите за годишен ръст от 0,2 на сто.

Търговският баланс на островната страна достига дефицит от 967,1 млрд. йени спрямо средната прогнозирана оценка за размер на дефицит от 979,2 млрд. йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още