IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската производствена инфлация се отдръпва от своя пик през юни

Облекчаването на ценовия натиск идва на фона на по-слаб растеж

13:50 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската производствена инфлация достигна своя връх и започна да намалява през юни, тъй като по-силният долар и правителствените мерки помагат за намаляване на цените на суровините, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на производител е нараснал с 8,8% спрямо година по-рано, след като скочи с 9% през май, съобщи Националното статистическо бюро в петък. Това отговори на очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 1,1% в сравнение с предходната година, по-слабо в сравнение с май и под прогнозата за ръст от 1,2%.

инфлация инфлация

Облекчаването на ценовия натиск идва на фона на по-слабия растеж, като се появиха сигнали и за допълнителна подкрепа за икономиката. С изненадващ ход тази седмица правителството намекна, че ще намали съотношението на задължителните резерви или количеството пари, които банките трябва да пазят в резерв, за да помогнат на фирмите да се справят с въздействието на нарастващите цени на суровините. Това според властите може по-добре да подкрепи малкия бизнес и да намали разходите им за финансиране.

„Успокояването на инфлацията ще даде шанс на властта да се успокои“, каза Син Джаопен, старши китайски стратег в Australia and New Zealand Banking Group  в Шанхай.

Цените на суровините в световен мащаб също успокояват ръстовете през юни, след като петролът поскъпва от повече от една година, а ястребовият тон на Федералния резерв укрепи валутата, натежавайки пазара на суровините, които се търгуват в долари.

Данните за инфлацията съответстваха на спада както на вносните, така и на износните цени в официалния индекс на мениджърите на покупки в производството през юни. По-високата база спрямо година по-рано също вероятно е спомогнала за намаляване на инфлацията.

Цените на производителите се очаква да се забавят през третото и четвъртото тримесечие на тази година и до юни 2022 г., според икономисти, анкетирани от Bloomberg. Междувременно потребителските цени ще се покачват през същия период.

Според икономисти засега производителите не са в състояние да прехвърлят нарастващите цени към потребителите поради силна конкуренция и бавно възстановяване на вътрешното потребителско търсене. Според централната банка на Китай потребителската инфлация ще остане под 2% тази година, под официалната цел на правителството от около 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още