Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Кристин Лагард намекна за пауза в решенията на ЕЦБ

Според централния банкер програмата за покупка на активи може да бъде приложена в борбата с изменението на климата

Кристин Лагард намекна за пауза в решенията на ЕЦБ

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Кристин Лагард сигнализира, че Европейската централна банка ще запази политиката си непроменена на следващата си среща, след като нейният масивен стимул за спешни случаи помогна за успокояване на пазарите.

В интервю за Financial Times, публикувано в сряда, управителят на ЕЦБ заяви, че мерките, въведени вследствие на пандемията, "са показали полезността и ефективността си."

Лагард открехна вратата за използването на програмата за покупка на активи в размер на 2,8 трилиона евро за преследване на екологични цели, обещавайки да проучи промените във всички свои операции в борбата с изменението на климата.

За първи път управителят на ЕЦБ се ангажира да разгледа „по-екологичните“ промени във всички операции на централната банка, включително закупуването на активи. „Искам да проуча всички налични възможности за борба с изменението на климата“, каза тя пред Financial Times и добави: "Това е нещо, което аз държа много силно"

Този ход би направил ЕЦБ първата основна централна банка, която използва водеща програма за изкупуване на облигации за постигане на екологични цели.

ЕЦБ „трябва да разгледа всички бизнес направления и операциите, в които сме ангажирани, за да се справи с изменението на климата, защото в края на деня парите говорят“, каза Лагард.

Екологичните дейци призоваха ЕЦБ да промени програмата си за закупуване на активи, като продаде „кафявите“ облигации, емитирани от компании, отделящи високи нива на въглеродни емисии, и увеличи покупките си на зелени облигации. Критиците обаче казват, че  от политиците, а не от централните банки зависи да решават кои компании да бъдат предпочитани и кои - санкционирани.

ЕЦБ ще разгледа начините за справяне с изменението на климата като част от стратегическия преглед, който Лагард започна в началото на годината. Наскоро процедурата по прегледа бе рестартирана, след като бе спряна през март заради пандемията.

Още по темата

Други централни банки също са под натиск да направят повече по екологичните проблеми. Андрю Бейли, управител на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, каза по-рано този месец, че ще разглежда включването на съображенията за изменението на климата като фактор в покупките на корпоративни облигации след края на коронавирусната криза. Въпреки това Федералният резерв на САЩ до голяма степен остана извън дебата.

Предупреждавайки, че пандемията вероятно ще остави трайно въздействие върху световните търговски вериги и вериги за доставки Лагард заяви: „Възможно е тази конкретна криза да преобрази представата ни за глобализация, близостта, късите вериги на доставки и контрола върху нечия съдба".

В отговор тя каза, че „целият набор от взаимоотношения и бизнес модели на страните ще трябва да бъдат преразгледани“. „Страните не могат да бъдат управлявани и подкрепяни единствено от търговията“, добави тя.

Под ръководството на Лагард ЕЦБ отпусна парични стимули за милиарди евро чрез увеличаване на програмата си за изкупуване на облигации и отпускане на ликвидност за банките по отрицателни лихвени проценти, за да подкрепи икономиката и да спре рецесията преди тя да предизвика финансова криза. Лагард обаче предупреди, че възстановяването ще бъде ограничено, несигурно и разпокъсано, тъй като някои държави се възстановяват по-бързо от други.

Тя потвърди очакванията на анализаторите, че е малко вероятно ЕЦБ да обяви нови мерки на заседанието си по паричната политика през следващата седмица. „Ние направихме толкова много, че разполагаме с доста време, за да оценим внимателно предстоящите икономически данни“, каза тя.

Предвиденият от ЕС фонд за възстановяване в размер на 750 млрд. евро в подкрепа на онези страни, които са най-силно засегнати от пандемията, напълно ще „промени играта“, каза управителят на ЕЦБ, особено ако голяма част от подкрепата е под формата на безвъзмездни средства, а не на заеми.

Лагард обаче изрази съмнение, че фондът може да бъде договорен от държавите членки на ЕС на срещата през следващата седмица. „Не бих заложила всичко на 18-и юли“, каза тя и добави: "Очаквам успех на преговорите до края на месеца, за да се уверим, че имаме благоприятен резултат."

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската лира възстанови част от загубите си за годината през юли