IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Надявам се прегледът на ЕЦБ да е готов до декември

Все още има рискове за растежа, но не толкова силно изразени, заяви управителят на централната банка

16:40 | 23.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

 

Очакваният с нетърпение от пазарните анализатори преглед на стратегията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за паричната политика ще бъде готов до декември, обяви управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференцията след първата официална среща на борда за годината и втора, откакто французойката пое поста. 

„Ще прегледаме редица проблеми. Прегледът ще трябва да се отнася за това как ние вземаме решенията, как измерваме, как общуваме, когато става въпрос за вземането на решения, публикуването им и връзките с обществеността. Ще преобърнем всеки камък“, каза Лагард. 

Резултатите трябва да бъдат налични до края на тази година. ЕЦБ планира да публикува подробности за прегледа. Още преди да встъпи в длъжност във Франкфурт, тогавашният ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Лагард обеща да разгледа по-отблизо страничните ефекти на ултрахлабавата от години парична политика.

Промяната на формулировката на ЕЦБ за ценова стабилност - понастоящем определена като годишна инфлационна ставка близо, но под 2% в средносрочен план, ще бъде фокусът на прегледа на ЕЦБ.

По-рано през деня Европейската централна банка остави паричната си политика непроменена по време на втората официална среща на борда, откакто Кристин Лагард пое поста на управител. 

Продължаващият, макар и по-бавен, растеж на заетостта и нарастващите заплати продължават да подкрепят устойчивостта на икономиката в еврозоната, заяви още Лагард.

Управителният съвет повтори необходимостта паричната политика да остане силно приспособима за продължителен период от време, за да подкрепи ускоряването на инфлацията в средносрочен план. Ето защо Лагард потвърди, че институцията ще следи внимателно развитието на инфлацията и въздействието на разгръщащите се мерки на паричната политика върху икономиката. Французойката изрази готовността на Управителният съвет да коригира всички свои инструменти според случая, за да гарантира, че инфлацията ще се движи трайно към целта.

ЕЦБ остава убедена, че рисковете за растежа остават налице, но вече не са толкова изразени, каза Лагард.

Тя потвърждава по-хлабавата парична политика: „Като се има предвид продължаващата занижена перспектива за инфлацията, паричната политика трябва да остане много приспособима за по-дълъг период от време, за да подкрепи основния инфлационен натиск и средносрочната тенденция на основната инфлация“.

И добави: „За стабилна конвергенция на инфлацията до ниво, което е под, но близо до два процента в средносрочен план, все още е необходима висока степен на корекция на паричната политика“, каза още тя.

Без да споменава Германия и Нидерландия по име, Лагард настоя за малко по-високи дългове: правителствата с фискална свобода трябва да са готови да действат ефективно и навреме, заяви тя. Това е вторият ѝ пореден подобен призив след отправения на 12 декември по време на първата ѝ пресконференция във Франкфурт. . „Всички държави трябва да засилят усилията си за постигане на по-благоприятен за растежа състав на публичните финанси“, каза тогава Лагард.

„Две от страните в зоната с фискална свобода сега сериозно обмислят как да разширят повече фискалните си бюджети. Тоест има напредък“, посочи управителят на ЕЦБ.

По време на пресконференцията след изявлението си Лагард коментира и търговските войни, които американският президент Доналд Тръмп води не само срещу Китай, но и срещу Европа. „Търговското споразумение между САЩ и Китай малко намали несигурността, но въздействието върху нетната основа за еврозоната тепърва ще се оценява“, посочи тя.

Ролята на ЕЦБ и евросистемата като цяло е да поддържа ценовата стабилност и един от начините за това е да гарантираме растежа на нашите икономики, добави още французойката.

Темата за климатичните промени също не бе пропусната. Лагард заяви, че „изменението на климата е отговорност за всеки, независимо къде се намира, за да се преборим с изменението на климата и рисковете за биологичното разнообразие. Малките реки създават големи океани - ако са добре защитени“, каза още тя. „Различни подразделения на ЕЦБ работят, за да гарантират, че изменението на климата е внедрено по отношение на оценката на риска, моделите и прогнозите. Околната среда и устойчивостта са много важни в нашия преглед на стратегията“.

 

По време на пресконференцията не липсваха и хапливи забележки на специалисти, изразени в социалните мрежи.

„Бордът на директорите на ЕЦБ е в самостоятелно наложена пауза за размисъл“, коментира решенията от деня в Twitter главният икономист на BVR Андреас Блей, като добавя, че се надява на бързо изменение на паричната политика. „Само едно наистина силно икономическо възстановяване може да доведе до преосмисляне на паричната политика, а такова не се задава“, заяви от своя страна в Twitter главният икономист на ZEW Фридрих Хайнеман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Varfor
преди 4 години
Ще е чудо, ако до края на годината голяма част от еврозоната не е в рецесия, а Лагард да си прави прегледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
"Четирите конника на апокалипсиса " тропат на вратата , ти ако искаш ходи се преглеждай .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още