IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова за емитирането на съвместни корона облигации

Според французойката трябва да се обсъди и прибягването до инструментите на Европейския стабилизационен механизъм

14:59 | 25.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg</p>

Кристин Лагард. Снимка: Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард е предложила на министрите на финансите в еврозоната по време на видеоконференция да обмислят възможността за еднократна емисия за съвместен дълг или т.нар. „корона облогации“, чрез които да се подпомогне борбата с пандемията, информира Ройтерс.

Тя е заявила, че трябва сериозно да се помисли над този въпрос, както и над използването на инструментите на Европейския стабилизационен механизъм. На този етап Еврогрупата не е обсъждала обединяването на дълга.

Идеята на Лагард, независимо, че касае еднократна емисия, е изправена пред опозиция от Германия, Холандия и други страни от Северна Европа, които отдавна са против емитирането на общ дълг.

Това противопоставяне показва, че валутният блок от 19 държави все още е разделен по въпроса за споделяне на тежестта от кризата.

Лагард не е влязла в подробности относно размера на емисията или законния начин, по който може да бъде създадено такова вземане.

Междувременно финансовите министри на държавите от региона изразяват широка подкрепа за възможността стабилизационният фонд на еврозоната да отпусне предпазни кредитни линии на стойност около 2% от БВП на дадена държава членка, която се нуждае от допълнителна помощ.

Решение дали тази възможност да бъде използвана ще бъде взето от ръководителите на Европейския съюз в четвъртък.

Според участниците в дискусията Лагард счита идеята за прибягването до ЕСМ за добра „застрахователна полица“ - фраза, използвана и от председателя на Еврогрупата  Марио Сентено след видеоконференцията.

Но Лагард смята програмата на ЕЦБ за спешно изкупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро за по-гъвкав инструмент за успокояване на пазарите, при положение, че не е свързана с каквито и да било условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още