IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ достигнаха едномесечно дъно

Съкращенията на служители намаляват на фона на подобряващата се икономика

16:43 | 07.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Молбите за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица до най-ниския си брой от месец насам, което показва продължаващото подобряване на пазара на труда, съобщава Bloomberg.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица е стигнал 326 хиляди през седмицата до 2 октомври – спад с 38 хиляди спрямо предишната седмица, съобщи министерството на труда в четвъртък. Медианната оценка сред икономисти в проучване на Bloomberg бе за спад до 348 хиляди.

Трайните искания за помощи са се понижили до 2,7 милиона през седмицата до 25 септември.

Съкращенията на служители намаляват на фона на подобряващата се икономика, а работодателите са фокусирани върху наемането и задържането на работниците. Макар че САЩ продължават да възстановяват работни места, изгубени в началото на пандемията, огромното съживяване на търсенето задмина способността на бизнесите да наемат нови хора и обтегна вече затруднените вериги на доставки.

Това доведе до забавяне на производството и временни съкращения в някои компании, подхранвайки допълнителен лек ръст в седмичните искания за помощи.

Очаква се месечният доклад за заетостта за септември, който трябва да излезе в петък, да покаже, че работните места извън селското стопанство са се увеличили с половин милион през месеца. Това ще бъде двойно повече от позициите, създадени през август. Данни от ADP Research Institute от сряда показаха, че американските компании са добавили повече работни места от прогнозираното през септември.

Федералните помощи за безработица по време на пандемията от коронавируса приключиха на 6 септември във всички щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още