IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ се увеличават трета поредна седмица

Министерството на търговията коригира леко нагоре оценката си за БВП през второто тримесечие

16:39 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали нови молби за помощи при безработица, се е увеличил за трета поредна седмица, което може да предизвика опасения за отслабване на пазара на труда, съобщава Ройтерс.

Броят на подадените за пръв път заявления за помощи при безработица се е увеличил с 11 000 до сезонно коригирани 362 хиляди през седмицата до 25 септември, съобщи министерството на труда в четвъртък. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха молбите да стигнат 335 хиляди.

Молбите се увеличават, а икономистите обвиняват за това серия от фактори. Сред тях са пожарите в Калифорния и ураганът Айда, който удари в края на август и причини рекордни наводнения в Ню Йорк и Ню Джърси в началото на септември.

Постоянен ръст на заявленията предполага още, че новите случаи на заразяване с Covid-19, най-вече с делта варианта, може да повлияят на пазара на труда.

Броят на молбите, който спадна от рекордните 6,149 милиона в началото на април 2020 г., остава доста над нивата си отпреди пандемията.

На фона на икономическата активност, която явно се възстановява, след като бе ограничена от последната коронавирусна вълна, молбите вероятно ще намалеят през предстоящите седмици. Има индикации, че броят на заразените също спада, макар че при смъртните случаи той остава висок.

Продължителният напредък на този фронт трябва да подкрепи търсенето на услуги“, казва Стивън Джуно, икономист в Bank of America Securities в Ню Йорк. „Виждаме сигнали, че търсенето при пътуванията се подобрява. Общите разходи при картите растат“.

Друг доклад на министерството на търговията в четвъртък потвърди, че икономическият растеж в САЩ се ускорява през второто тримесечие благодарение на средствата за справяне с пандемията, отделени от правителството, които са подкрепили потребителските разходи.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с годишен темп от 6,7%, заяви министерството в третата си оценка на ръста на БВП за тримесечието април-юни. През август бе съобщено, че повишението е 6,6%.

Икономиката се разрасна с темп от 6,3% през първото тримесечие. Растежът обаче явно се забавя през третото тримесечие заради делта варианта и недостига на суровини, които удариха продажбите на превозни средства и ограничиха строенето на жилища и покупките.

Оценките за ръста през третото тримесечие са за под 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още