IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите работни места в САЩ достигнаха 7-месечен връх

Масовото разпространение на ваксинациите и по-малкото ограничения за бизнеса помогнаха за възстановяването на пазара на труда

17:14 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американските работодатели са открили най-големия брой нови работни места от седем месеца насам след подобрение в повечето индустрии през март, съобщи Bloomberg.

Масовото разпространение на ваксинациите и по-малкото ограничения за бизнеса помогнаха за възстановяването на пазара на труда.

Работните места извън селскостопанския сектор в страната са се увеличили с 916 хиляди през миналия месец, а стойността за февруари беше ревизирана до 468 хил. нови работи места, показват данните на Министерството на труда. Равнището на безработица е спаднало до 6%, а процентът на участие на работната сила е нараснал.

Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за увеличение на заетостта с 660 хиляди работни места през миналия месец. Прогнозираше се равнището на безработица да се понижи до 6%.

заетост заетост

Нарастващите случаи на болни от Covid-19 силно засягат пазара на труда в продължение на месеци, но сега повече от два милиона американци се ваксинират ежедневно, а икономическата активност се подобрява.

Нещо повече, бизнесът има по-ясна представа за потенциалното търсене, тъй като вълната от стимулирани потребителски разходи се очаква да подкрепи сектора на услугите в страната.

Въпреки че нарастващите продажби и ежедневният напредък в борбата срещу коронавируса ще приближат пазара на труда до нивата му преди пандемията, все още в твърде рано да се говори за пълно възстановяване.

Доходността по американските държавни облигации се повиши след публикуването на данните, като лихвата по 10-годишните ДЦК нарасна до 1,69%. Американската фондова борса е затворена в петък заради Разпети петък.

Данните за работните места показват подобрение в редица отрасли, като най-голямо е то в хотелиерството с 280 хил. нови работни места. Новите позиции в строителството се увеличиха със 110 хил., след като през февруари беше отчетен сериозен спад в условията на тежката зимна обстановка. Заетостта в образованието също се покачи, тъй като повече училища отвориха отново.

Новите работни места в производството са се увеличили с 53 хил. през миналия месец, което е най-големият напредък от септември насам.

Пакетът от икономически стимули на стойност 1,9 трилиона долара, подписан миналия месец от президента Джо Байдън, трябва да даде допълнителен тласък на работодателите да наемат нови служители.

Доклад от четвъртък на Националната федерация на независимия бизнес показва рекорден дял собственици на малък бизнес, които имат незапълнени позиции през март. Това показва, че заетостта ще остане силна през следващите месеци.

Освен това председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл обеща централната банка да продължи да подкрепя икономиката с приспособима парична политика въпреки скорошното подобрение на данните за икономиката и пазара на труда.

„Възстановяването далеч не е завършено“, каза Пауъл по време на изслушването в Комисията за финансови услуги в Сената на 23 март. „Както подчертавахме през цялата пандемия, пътят пред икономиката продължава да зависи от хода на вируса.“

Процентът на участие в работната сила, който показва дела на населението, което или работи, или активно търси работа, се е повишил до 61,5% през миналия месец от 61,4%. Процент на участие сред хората на възраст между 25 и 54 години, се е повишил, тъй като все повече жени са се завърнали в работната сила.

Докладът също така показва, че средната работна седмица се е увеличила с 18 минути до 34,9 часа, отчасти заради тежкото зимно време месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още