Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ОИСР: Бюджетният дефицит и дългът на Италия ще нараснат през 2019 и 2020 г.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви, че дефицитът на Италия ще се повиши до 2,5% от БВП през 2019 г., което е над заложената цел от 2%

ОИСР: Бюджетният дефицит и дългът на Италия ще нараснат през 2019 и 2020 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Финансите на Италия ще се влошат през тази и следващата година, като дългът и бюджетният дефицит на страната ще нараснат заради рецесията и по-големите държавни разходи. Това прогнозира днес в специален доклад за Италия Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс и БТА.

Организацията, чиято централа е в Париж обяви, че дефицитът на Италия ще се повиши до 2,5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, което е над заложената цел от 2 процента, одобрена от Рим и Брюксел през декември.

Още по темата

Италианската икономика ще се свие с 0,2 процента през тази година, според ОИСР, което потвърждава прогнозата от миналия месец, преди да нарасне с 0,5 процента през 2020 година.

Политическата несигурност и високите разходи по заемите ще намалят положителния ефект от предприетата експазионистична политика на коалиционното правителство, съставено от Движение "Пет звезди" и "Лигата", предупреждава ОИСР.

Повечето други анализатори очакват италианската икономика по-скоро да стагнира, отколкото да се свие през тази година. Правителството все още предвижда официално растеж от 1 процент, въпреки че се очаква да намали тази прогноза в нов проектодокумнет по-късно този месец.

"Италия продължава да страда от дългогодишни социални и икономически проблеми", заявява ОИСР, цитирайки различни проблеми - от ниската заетост и нарастващата бедност до преодоляването на регионалните различия и намиращата се в застой производителност.

Коригираната инфлация на Италия, според БВП на човек от населението, е по-ниска, отколкото през 2000 година, сочи докладът на ОИСР, което я прави единствена по рода си сред 36-те страни членки на организацията.

Според прогнозите безработицата ще се увеличи от 10,6 процента през 2018 година на 12,0 процента тази година.

Бюджетният дефицит ще нарасне до 3,0 процента от БВП през 2020 година, като се допуска, че правителството няма да предприеме увеличение на данъка върху продажбите, включен в последния данъчен план, според доклада на ОИСР

Държавният дълг на Италия, пропорционално най-високия в еврозоната след този на Гърция, ще достигне рекордните 133,8 процента от БВП през тази година и ще нарасне до 134,8 процента през 2020 година, прогнозира ОИСР.

Правителството цели да намали дълга от 132,1 процента през 2018 година до 130,7 процента през тази година и 129,2 процента през 2020 година.

Бюджетът на Рим за 2019 година "правилно се стреми да помогне на бедните", твърди ОИСР, но предупреждава, че т.нар. "граждански доход" ще изисква значително подобрение в програмите за търсенето на работа и квалификация, за да се помогне на хората да си намерят работа.

Другата основна мярка в бюджета - намаляването на възрастта за пенсиониране - ще намали икономическия растеж в средносрочен план, като има опасност да влоши неравенството между поколенията и да увеличи държавния дълг, отбелязва ОИСР в доклада

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите