IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ намаляват повече от очакваното през юли

Стойността на покупките на дребно в страната се е понижила с 1,1% миналия месец

16:54 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ са намалели през юли с повече от очакваното, отразявайки постоянната промяна в разходните навици в посока към сектора на услугите. Също така това може да е знак, че потребителите са станали по-чувствителни към инфлацията, която продължава да се ускорява, съобщава Bloomberg.

Стойността на покупките на дребно в страната се е понижила с 1,1% миналия месец. съобщават от Министерството на търговията на САЩ. От институцията са преразгледали в посока нагоре до 0,7% данните за ръста на продажбите на дребно през юни. Средната прогноза в допитване на Bloomberg беше за понижение с 0,3%. Като се изключат автомобилите, продажбите са се свили с 0,4% през юли.

На данните натежаха спадовете в продажбите на автомобили и онлайн продажбите. Разходите за ресторанти са се увеличили, макар че с по-умерен темп, отколкото предходните месеци.

Новият пик на делта варианта на коронавируса е поредният риск пред икономическото възстановяване и може да ограничи търсенето на услуги, като пътувания и развлечения.

По-високите цени за неща като хранителни продукти, вечери в ресторанти, лична грижа и външен вид рискуват да ограничат потребителските разходи и през идните месеци.

Данните за продажбите на дребно подсказват за забавяне на ръста на потребителските разходи през третото тримесечие. Икономистите прогнозират разходите да растат с годишните 4,5% през периода юли-септември – значително по-бавно от темпа, изчислен преди месец, и значително надолу спрямо 11,8-те процента през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още