IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Германия се свива за осми месец подред

Заетостта в производството намалява с най-бързи темпове за последните седем години

14:42 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Намаляването на поръчките в производството на фона на очакванията за допълнително свиване на БВП в най-голямата икономика в Европа е още един сигнал за възможна рецесия, съобщава Bloomberg.

Активността в производствения сектор в Германия се свива за осми месец подред през август според данни на агенция IHS Markit. Общото доверие на бизнеса е намаляло, а поръчките отчитат спад за трети път за последните четири месеца.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността достигна 51,4 пункта, което е най-ниското му ниво за последните шест години.

„Германия остава икономика на две скорости, като непрекъснатият растеж на услугите едва успява да компенсира трайната слабост в производството“, коментира икономистът от IHS Markit Фил Смит. Според него последните данни от проучването не разсейват заплахата за поредно леко свиване на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие.

Според доклада броят на фирмите, които очакват производството да намалее през следващите 12 месеца, надвишава онези, които прогнозират увеличение, за първи път от близо пет години. Въпреки че растежът на работните места в сектора на услугите все още е стабилен, заетостта в производството намалява с най-бързи темпове за последните седем години.

БВП на Германия отчете спад през периода април-юни, като продължаващото търговско напрежение и забавянето на търсенето от страна на Китай не дава добри надежди, че еврозоната ще се възстанови по-късно през тази година.
Банкерите от Европейската централна банка се очаква да понижат лихвените проценти на следващата си среща след три седмици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още