IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Китай се възстановява с отшумяването на енергийната криза

Търсенето както у дома, така и извън страната обаче остава мудно

10:31 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Настроенията на производителите в Китай са се подобрили през ноември, докато енергийната криза отшумява, а ценовият натиск отслабва, подкрепяйки икономиката, която бе засегната от срива в имотния сектор, съобщава Bloomberg.

Официалният PMI индекс на мениджърите по поръчките в производството се е повишил до 50,1 пункта – първият път от три месеца над границата от 50 пункта, която сигнализира разширяване. Непроизводственият показател, който измерва активността в строителството и услугите, леко се понижава до 52,3 пункта. Данните и за двата показателя задминаха очакванията на икономистите.

Ноември обикновено бележи сезонно възстановяване, тъй като има повече работни дни в сравнение с октомври, когато в Китай има едноседмичен национален празник. Недостигът на енергия, който удари фабричното производство през септември и октомври, също се възстанови през месеца, след като производителите на въглища засилиха производството и резервите се увеличиха.

„Перспективите пред производството в Китай остават стабилни, тъй като Китай поддържа предимството си в глобалните производствени вериги на доставки на фона на продължаващите прекъсвания и недостиг“, коментира Ли Пейциен, икономист за Китай в NatWest Group. „Темпът на растеж обаче може да се нормализира през следващите тримесечия, тъй като перспективите пред търсенето се смекчават“, смята той.

Джао Цинхъ, старши статистик в Националното статистическо бюро, заяви, че скорошните мерки за укрепване на енергийните доставки и стабилизиране на цените са имали известен ефект. Данните показват остър спад на цените за суровини в производството до 52,9 пункта от 72,1 пункта, а цените на производител са намалели до 48,9 пункта от 61,1 пункта.

Въпреки подобрението в общия PMI данните подчертават, че търсенето както у дома, така и извън страната остава мудно. Макар че индексът за новите поръчки за износ се е повишил до 48,5 пункта, той остава на територията на спад вече седем месец. Новите поръчки леко се подобряват, достигайки 49,4 пункта от 48,8 пункта.

Една трета от анкетираните компании казват, че недостатъчното търсене е най-отличителното предизвикателство пред тях, сигнализирайки, че „низходящият натиск върху икономиката все още е много видим“, казва Джан Лицюн, изследовател в Development Research Center към Държавния съвет, в изявление, публикувано от Китайската федерация по логистика и покупки. Федерацията събира данни за PMI заедно с националната статистика.

Джан казва, че приоритет сега е да се разшири местното търсене, позволявайки на държавните инвестиции да играят по-голяма роля в увеличаването на корпоративните инвестиции, заетостта и потреблението на домакинствата.

PMI проучването показа още ръст на строителството до 59,1 пункта от 56,91 пункта, което предполага, че „активността явно се възобновява благодарение на облекчаващите мерки на правителството в подкрепа на имотни проекти“, казва Реймънд Юнг, главен икономист за Китай в Australia & New Zealand Banking Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още