Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Растежът на бизнеса в еврозоната достигна най-слабия си темп от 2 години

Спадът обаче е над предварителните изчисления за 52,4 пункта

Растежът на бизнеса в еврозоната достигна най-слабия си темп от 2 години

Снимка: Ройтерс

Растежът на бизнеса в еврозоната достигна до най-слабия си темп от близо две години насам през изминалия месец, след като забавянето – първо при промишлеността, се разпространи и в сектора на услугите.

Резултатите по всяка вероятност ще се окажат разочароващи за ръководството на Европейската централна банка, което ще сложи край на политиката си за изкупуване на облигации след по-малко от месец, съобщава Ройтерс.

Общият PMI индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната – възприеман като добър индикатор за икономическото състояние, се понижи до 52,7 пункта през ноември от 53,1 пункта месец по-рано. Това е и най-ниското му равнище от септември 2016 г. насам.

Това обаче е над предварителните изчисления за спад до 52,4 пункта. Стойности над прага от 50 пункта сигнализират за растеж.

„Финалният PMI индекс на еврозоната за ноември се оказа по-висок от предварителното четене, но все още сочи към умерен ръст на брутния вътрешен продукт от приблизително 0,3% през четвъртото тримесечие, което предполага, че регионът продължава да търпи икономическо забавяне“, посочва главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

Източник: tradingeconomics.com

Допитване на Ройтерс от миналия месец показва, че икономическият растеж на блока ще се възстанови леко и ще отбележи ръст с 0,4% това тримесечие.

Въпреки това оптимизмът на мениджърите по поръчките е на най-ниското си ниво от близо четири години, давайки малки шансове за подобрение с идването на края на 2018 г. Индексът за бъдещо производство спадна през ноември с един пункт до 59,5 пункта.

Промишлената активност също се увеличи с най-бавния си темп от над две години насам през ноември, показва сходно проучване. Според данните Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на услугите е спаднал до 25-месечно дъно до 53,4 пункта от 53,7 пункта, дръпнат надолу от забавянето в растежа на новите бизнеси.

Показателят, измерващ новата работа в сектора на услугите, спадна до 53,4 пункта от 53,9 пункта – най-слабо ниво от над две години.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно във Великобритания през май достигнаха 10-годишно дъно