IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на британското производство се оттласна от 27-месечното си дъно

Ръстът обаче все пак остава слаб, а новите поръчки за износ намаляват за втори пореден месец

15:02 | 03.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на производството във Великобритания се оттласна през ноември от 27-месечното си дъно, тъй като новите поръчки растат, а фирмите увеличават запасите си, за да се предпазят от рисковете, свързани с Brexit, съобщава Bloomberg.

Индексът PMI на мениджърите по поръчките в индустрията на агенция IHS Markit нарасна от 51,1 пункта през октомври до 53,1 пункта през ноември, изпреварвайки очакванията на икономистите за ниво от 51,7 пункта. Все пак от Markit отбелязват, че растежът остава слаб, а новите поръчки за износ намаляват за втори пореден месец.

„Вътрешният пазар беше основният източник на нови договори през ноември, а активността се дължи на пускането на нови продукти и запасяване от страна на някои клиенти“, посочват още от агенция IHS Markit.

Производителите отбелязват, че увеличават запасите си, за да увеличат защитите си срещу Brexit и евентуални проблеми с веригите за доставки.

Поръчките за износ отбелязват първия си спад от началото на 2016 г. насам, като причина за това от фирмите посочват намаления интерес и несигурността около излизането на страната от Европейския съюз. Оптимизмът сред компаниите спадна до 27-месечно дъно, тъй като Brexit, опасенията, свързани с обменния курс, и забавящата се икономика оказват негативен ефект върху доверието.

През тази седмица се очакват данни за индекса на мениджърите по поръчките на агенция IHS Markit за доминиращия сектор на услугите и строителството. Показателите за бизнес активността са последните ключови данни преди Английската централна банка да обяви следващото си решение за паричната политика на страната.

Майкъл Саундърс от Комисията по паричната политика към централната банка заяви миналия месец, че може да се наложи лихвените проценти да бъдат увеличени с по-бързи темпове, отколкото се предвижда в момента от пазарите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още