IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се срина до рекордно дъно

Пазарът в Москва спря временно работа

09:50 | 24.02.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руската рубла се срина до рекордно дъно спрямо долара, след като местната търговия бе спряна след нападението на руските сили срещу цели в Украйна, а американският президент Джо Байдън обеща „сурови“ санкции, предава Bloomberg.

Рублата доближава стойности от 90 рубли за долар в междубанковата търговия, след като борсата в Москва спря сделките на всички пазари. Акциите на най-големите листнати на борсата компании, включително „Сбербанк“, „Газпром“ и „Лукойл“, поевтиняха с по над 10% в ранната търговия, преди да се спре дейността на пазара.

Борсата в Москва ще възобнови дейност в 10:00 ч. местно време.

Малко след 9:30 ч. българско време на международните пазари рублата се търгува на ниво от 86,1109 рубли за долар. Еврото поевтинява с 0,84% до 1,1209 - най-ниското ниво от 31 януари.

„Екстремната волатилност ще остане с потенциал за по-остри фази в зависимост от новинарския поток“, коментира Тод Шуберт, ръководител на проучванията по търговията с фиксирана доходност в Bank of Singapore.

Руският индекс MOEX е загубил около една трета от стойността си от октомври насам, а руската рубла и украинската гривна са двете най-зле представящи се валути в световен мащаб тази година.

Дериватите предполагат, че руската централна банка може да повиши лихвените проценти по-агресивно, за да овладее спада на валутата. Форуърд пазарът показва затягане от поне 500 базисни пункта през следващите три месеца. Централните банки увеличиха основната лихва с 525 базисни пункта през последните 12 месеца, за да укротят инфлацията.

В опит да стабилизира пазара централната банка обяви в четвъртък сутринта първите си спешни мерки. От централната банка заявиха, че тя ще се намеси на валутния пазар за пръв път от години и ще разшири списъка си с ценни книжа, приети като обезпечение, се казва в изявление. Регулаторът не споменава за повишиаване на лихвите, но заяви, че ще предостави допълнителна ликвидност на банките, предлагайки 1 трлн. рубли (11,5 млрд. долара) в ломбардния си списък с ценни книжа, приети като обезпечение, според изявление. Регулаторът не спомена за повишаване на лихвените проценти, но каза, че ще осигури допълнителна ликвидност на банките, като предложи 1 трилион рубли (11,5 милиарда долара) в търг с овърнайт репо сделки.

Военната атака срещу Украйна предизвиква сътресения на международните пазари и предизвика нов пристъп на желание да се заобиколи риска. Акциите на развиващите се пазари се сринаха до най-ниското си ниво от ноември 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Горна Волта. С ракети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още