IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП на Испания надмина очакванията, но още е под предпандемичните нива

Испанската икономика е нараснала с 2%, подпомогната от силния износ и увеличените инвестиции

13:52 | 28.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на испанската икономика е надминал очакванията в последното тримесечие на 2021 г., подпомогнат от увеличените инвестиции и силния износ, съобщи Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е записал повишение от 2% в последните три месеца на 2021 г. спрямо ръст от 2,6% през третото тримесечие. Резултатът е над оценките на икономистите за увеличение от 1,4% и по-силен от ръста на френската икономика от 0,7%.

Възстановяването на испанската икономика е подкрепено от намаляващата безработица и от едно от най-високите нива на ваксинация в Европа, което спомогна да бъде избегнато въвеждането на мерки, ограничаващи разпространението на коронавируса.

И все пак икономиката на страната продължава да е под предпандемичните си нива след спад от почти 11% през 2020 г. и ръст от 5,2% през 2021 г. Така БВП е с около 4% под предпандемичните си нива, според Bloomberg Economics.

„Испанската икономика продължи бързо да се разраства през четвъртото тримесечие, вероятно надминавайки останалите страни от еврозоната, на фона на силен износ и увеличени инвестиции. И все пак активността е далеч под препандемичните нива и очакваме бързото разпространение на омикрон да забави напредъка през първото тримесечие на 2021 г. Това ще е допълнително препятствие за вече трудния път на Испания към пълно възстановяване“, каза старши икономистът за еврозоната Маева Къзин.

Четвъртата по големина икономика на еврозоната също бе ударена от силен ръст в цената на енергията, който избута инфлацията до 30-годишен връх. Това би могло допълнително да свие потреблението, особено след като се очаква ценовият натиск да продължи и през по-голямата част от 2022 г.

През последните три месеца на миналата година инвестициите са нараснали с 8,5%, докато частното потребление се е свило с 1,2 на сто. Износът е нараснал с 6,5% в периода октомври-декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още