IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на френската икономика за второто тримесечие разочарова икономистите

Стачките и по-високите данъци през трите месеца са ударили потребителските разходи

15:23 | 27.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Франция се е разширила по-слабо от очакванията през второто тримесечие на годината, след като стачките и по-високите данъци са ударили потребителските разходи, показаха официални данни в петък. Икономистите обаче очакват възстановяване през втората половина на годината, съобщава Ройтерс.

Втората по големина икономика в еврозоната отбеляза тримесечен ръст от 0,2% за второ поредно тримесечие, обяви националната статистическа служба INSEE в петък в първата си оценка за БВП. Средните очаквания на анализаторите бяха за растеж от 0,3%.

Растежът вероятно ще си върне инерцията през втората половина на 2018 г., тъй като ще отпаднат негативни еднократни фактори, а ще задухат и попътни ветрове“, заяви икономистът на Unicredit Тулиа Бучо в коментар.

Потребителите трябва да плащат по-високи вноски за социално осигуряване и данък върху горивата от началото на годината, но ще спечелят от по-нисък данък върху заплатите си от октомври.

Без ускоряване на активността прогнозираният ръст от 1,7%, който президентът Еманюел Макрон заложи в бюджета си от 2017 г., ще бъде в риск.

През второто тримесечие увеличението на потребителските разходи – традиционно двигател на френската икономика, са спаднали с 0,1%, след като серия от железопътни стачки натежаха върху разходите за транспортни услуги, казва INSEE.

В същото време според икономиста на Morgan Stanley Матю Пенил инфлацията също е натежала върху потребителските разходи през второто тримесечие.

„Инфлацията трябва да се стабилизира, а не да се ускорява още, а по-ниските социални вноски на служителите тази есен би трябвало да подкрепят разходите и БВП през второто тримесечие“, пише той в свой коментар.

Макрон намалява данъците върху заплащането за работниците на два етапа – през януари и октомври тази година. Това обаче се компенсира от по-висок всеобщ данък върху доходите, който натежава по-скоро върху пенсионерите и бе наложен през януари.

В същото време бизнес инвестициите са се възстановили през второто тримесечие с ръст от 1,1%, след като се разшириха само с 0,1% през предишните три месеца, съобщава INSEE.

Вносът се е увеличил по-бързо от износа, което означава, че международната търговия свалила растежа като цяло с 0,3 пр.п.

INSEE прогнозира миналия месец, че икономиката на Франция ще се разшири с 1,7% тази година като цяло спрямо десетгодишния връх от 2,3% през миналата година в резултат на по-високите цени на петрола и несигурността около протекционизма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още