IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайската производствена активност намалява до деветмесечен минимум

Индексът на доверие през следващата година обаче се повиши до 63 пункта, най-високия от октомври

11:46 | 01.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китайската производствена активност се ускорява с най-бавния темп от девет месеца през февруари, тъй като слабото чуждестранно търсене и влошаването на ситуацията с коронавируса натежаха върху производството, увеличавайки натиска върху пазара на труда в страната, показва проучване, публикувано в Ройтерс.

Забавянето в производствения сектор подчертава нестабилността на продължаващото икономическо възстановяване в Китай, въпреки че анализаторите очакват силен отскок в годишния растеж.

Резултатите подкрепят официално проучване, публикувано през уикенда, показващо, че фабричната активност на Китай се е разширила с най-бавния темп от миналия май.

През февруари се отбеляза и Китайската Нова година, когато много работници се завръщат в родните си градове, въпреки че тази година пътуванията бяха под влиянието на страховете от разпространението на коронавируса.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността на Caixin/Markit падна до 50,9 пункта миналия месец, което е най-ниското ниво от миналия май.

китай китай

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха индексът да остане непроменен от стойностите през януари от 51,5 пункта. Показателят над 50 пункта означава ръст, а под 50 пункта – спад.

„Търсенето от чужбина продължи да намалява общото търсене. Анкетираните производители подчертаха последиците от повишаването на случаите на Covid-19 през зимата, както и пандемиите в други страни“, каза Уанг Же, старши икономист в Caixin Insight Group.

Подиндексът за производство е спаднал до 51,9 пункта, което е най-бавният темп на разрастване от април миналата година, докато показателят за нови поръчки се е понижил до 51,0, най-ниското ниво от май.

Поръчките за износ се свиха за втория месец. Фабриките съкращават работници за трети месец и то с по-бързи темпове, като Уанг отбелязва, че „компаниите не бързаха да попълват свободни работни места“.

Индексът на доверие през следващата година обаче се повиши до 63 пункта, най-високото ниво от октомври.

„Сега основното предизвикателство за политиците ще бъде поддържането на икономиката след коронавируса, като същевременно се обръща голямо внимание на инфлацията“, добави Уанг.

Анализаторите от HSBC прогнозират, че китайската икономика ще нарасне с 8,5% тази година, водейки по глобално възстановяване след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още