IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в производствените цени в САЩ през юни надмина очакванията

По-високите цени на суровините и усложненията в глобалните вериги за доставки оказват натиск

17:21 | 14.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствените цени в САЩ се повишиха през юни с повече от очакваното, което показва, че се увеличава натискът върху компаниите да прехвърлят по-високите си разходи към потребителите, съобщава Bloomberg.

Индексът на цените на производител PPI за крайно търсене се е увеличил с 1% от предходния месец и със 7,3% спрямо юни миналата година, показват данните на Министерството на труда в САЩ. Като се изключат волатилните елементи като храни и енергия, така нареченият основен PPI също се е повишил с 1%, като на годишна база е нараснал с 5,6%.

Медианните прогнози в проучване на икономисти от Bloomberg бяха за ръст от 0,6% за месеца на общия индекс и увеличение от 0,5% при основния индекс. Близо 60% от ръста се дължи на разходите за услуги.

производствени производствени

PPI, който проследява промените в производствените разходи, се ускори с по-бързи темпове от очакваното през последните месеци поради по-високите цени на суровините и усложненията в глобалните вериги за доставки.

Предизвикателствата при наемането на квалифицирани работници също оказаха натиск за повишаване на заплатите.
Увеличенията на производствените и трудовите разходи обясняват и защо темпът на потребителската инфлация надмина очакванията на икономистите през всеки от последните четири месеца.

Данни от вторник показаха, че индексът на потребителските цени се е покачил през юни с най-бързия темп от 2008 г. Увеличението е предимно в категории, свързани с отварянето на икономиката, включително хотели, коли под наем и самолетни билети.

Федералния резерв заяви, че възходящият натиск върху цените вероятно ще бъде преходен, но някои инвеститори се опасяват, че неотдавнашните ръстове ще доведат до по-трайна инфлация.

„Силното търсене в сектори, където производствените затруднения или други ограничения засягат производството, доведе до особено бързо покачване на цените на някои стоки и услуги, което би трябвало частично да се промени“, каза Пауъл пред Конгреса в сряда.

Данните показват още, че цените на стоките са се увеличили с 1,2% след ръста от 1,5% през предходния месец, докато цените на услугите се повишили с 0,8%, най-много от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ръстът в производствените цени в САЩ през юни надмина очакванията > Каква изненада!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още