IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Ребалансирането на глобалната икономика е в ход

Не очакваме значителни промени в прогнозата ни за растежа през 2014 г., посочиха от международния кредитор

22:21 | 03.06.14 г.
СБ: Ребалансирането на глобалната икономика е в ход

Световната банка (СБ) – финансовата институция на Организацията на обединените нации (ООН), не очаква големи промени в най-новите си прогнози за глобалния икономически растеж въпреки признаците на по-силно подобряване в развития свят. Това заяви финансовият директор на международния кредитор Бертран Бадр, цитиран от WBP Online.

"Не очакваме значителни промени в прогнозата ни", посочи Бадр по време на събитие в Сингапур във вторник. Коментарът му дойде в навечерието на обновяването перспективата на СБ по-късно през юни.

"Мисля, че няма да променим значително нашите глобални перспективи за растежа. Въпреки това ребалансирането на световната икономика е в ход", добави той.

През януари институцията заяви, че очаква глобалната икономика да нарасне с 3,2 на сто през тази година в сравнение с прогнозата за 3 на сто от юни миналата година.

По думите на Бертран Бадр развитите икономики са постигнали по-добър растеж въпреки изключително тежката зима в Северна Америка, която засегна представянето на САЩ.

Що се касае до Европа, която продължава да се бори с ниска инфлация, Бадр каза, че "това е нещо, с което трябва много да се внимава". Въпреки това към момента той не вижда риск от дефлация в региона.

Според него реакцията на европейските лидери не е била изцяло положителна, "но поне нещата се движат в правилната посока".

Бертран Бадр изтъкна като положителен факт, че развиващите се пазари, като например Индонезия, са предприели стъпки за повишаване на лихвените проценти и намаляване на субсидиите за горивата. По този начин те са успяли да се справят с последиците от свиването на стимулите в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още