IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ

През 8 от последните 10 седмици новите молби остават под нивото от 400 хил., което се възприема като знак за стабилизиране на пазара на труда, пише Ройтерс

17:10 | 02.02.12 г.
Спад на първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ

Новите молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица намаляха с повече от първоначалните предвиждания, което подчертава продължаващото оздравяване на измъчения пазар на труда в страната, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Понижението е с 12 000 молби до сезонно изгладените 367 000, след като данните за предходната седмица бяха коригирани към повишение до 379 000 от предварително обявените 377 000.

„Това е определено положително преди обявяването на заетите извън земеделския сектор и допълнително подкрепя виждането, че икономиката на САЩ създава повече работни места с перспектива за понижаване на нивото на безработица“, заяви Майкъл Уулфолк, валутен стратег в BNY Mellon.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха спад на новите молби за помощи до 375 000.

През 8 от последните 10 седмици новите молби остават под нивото от 400 000, което се възприема като знак за стабилизиране на пазара на труда.

Средният показател за последните 4 седмици, който е смятан от анализаторите като по-устойчив индикатор, се понижава с 2 000 до 375 750.

„Това несъмнено предполага, че ще продължим да сме свидетели на ръст на работните места в горния сегмент на настоящия диапазон от 100 000 до 200 000“, заяви Кристофър Лау, икономист във  FTN Financial в Ню Йорк. „Ако молбите продължат да намаляват, тогава би трябвало да видим и по-силен ръст от този“, добави той.

През миналата седмица от американския Федерален резерв признаха, че е налице известно подобрение на пазара на труда, но заявиха, че нивото на безработица остава твърде високо.

Броят на хората, които продължават да получават помощи по редовните програми на американското правителство след първоначалната седмица е намалял със 130 000 до 3,437 млн. души през работната седмица, приключила на 21 януари, като това е най-ниското ниво от септември 2008 г. Прогнозите на анализаторите бяха за спад до 3,55 млн.

Броят на американците, които получават извънредни помощи за безработни, е нараснал със 100 392-ма души до 3,022 млн. през работната седмица, приключила на 14 януари.

Общо 7,67 млн. души са получавали помощи за безработни по всички програми през същия период, което е минимално отклонение спрямо предходната седмица.

От друго съобщение на министерството на труда става ясно, че производителността извън земеделския сектор в САЩ се е увеличила през четвъртото тримесечие на 2011 г., а заплащането е нараснало, макар че ръстът на почасовото възнаграждение насочва към слаб инфлационен натиск.

По предварителни данни производителността е нараснала с 0,7%, докато анализатори, анкетирани от MarketWatch, очакваха ръст от 0,6%. За третото тримесечие обаче данните бяха коригирани в посока към понижение до ръст от 1,9% при предварително обявено повишение от 2,3%.

Обемът на произведените стоки и извършените услуги на приравнена на годишна основа база се е увеличил с 3,6%.

Средната продължителност на работни ден се е увеличила с 2,9%, докато почасовото възнаграждение се е повишило с 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още