IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в цените на дрехите предизвика неочаквано забавяне на инфлацията на Острова

Английската централна банка очаква инфлацията да се ускори рязко обратно към целта от 2% през първата половина на тази година

14:32 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jessica Hromas/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jessica Hromas/Bloomberg

Британската инфлация неочаквано отчете спад през миналия месец, отразявайки най-големия годишен спад в цените на дрехите от 2009 г. насам и по-евтините коли втора ръка, играчките и компютърните игри, въпреки че повечето икономисти очакват по-рязко покачване на цените в бъдеще, съобщи Ройтерс.

Годишният темп на инфлация се забавя до 0,4% през февруари от 0,7% през януари, съобщи Службата за национална статистика, в сравнение със средната прогноза на икономистите в проучване на Ройтерс за ускоряване до 0,8%.

инфлация инфлация

„Въздействието на пандемията наруши стандартните сезонни модели“, заяви заместник-националният статистик на ONS Джонатан Атоу. „Спадът в цените на дрехите спомогна за облекчаване на инфлацията през февруари, традиционно месец, в който наблюдаваме повишаване на тези цени".

Стерлингът отслабна слабо спрямо щатския долар след излизането на данните.

Английската централна банка, както и редица икономисти, очакват инфлацията да се ускори рязко обратно към целта от 2% през първата половина на тази година, отразявайки по-високите цени на петрола, увеличението на сметките за енергия на домакинствата и други еднократни ефекти.

Малко икономисти очакват ръстът в потребителските цени да накара британската централна банка да започне да повишава лихвените проценти.

Междувременно се очаква безработицата да нарасне по-късно тази година, когато правителствените мерки за подпомагане на пазара на труда приключат, оказвайки натиск върху намаляване на заплатите и цените за следващата година или две.

Цените на облеклото и обувките се понижиха между януари и февруари за първи път от 2007 г. насам и са с 5,7% по-ниски в сравнение с предходната година, най-големият годишен спад от ноември 2009 г., отразяващ широко намаленото търсене поради пандемията.

Спад в цените е отчетен най-вече за дамски дрехи и обувки. Обикновено цените непрекъснато се покачват с пускането на нови пролетни и летни колекции след разпродажбите през януари.

Но търговците на дрехи с физически магазини бяха затворени в цяла Великобритания през февруари поради ограниченията, които спряха дейността на всички магазини, които продават стоки не от първа необходимост.

Детските играчки като кукли и скутери, както и компютърни игри, където цените варират значително, също бяха по-евтини, казаха от статистическата служба.

Цените на колите втора ръка, които се повишиха миналата година, тъй като хората избягваха обществения транспорт по време на пандемията, спаднаха с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още