IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка намекна за нов цикъл на затягане на паричната политика

Банковият регулатор оставя непроменена своята прогноза за ръст на инфлацията за тази и следващата година съответно с 14,6% и 8,2 на сто

16:03 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая заяви, че е възможен нов цикъл от затягане на паричната политика въпреки твърдението на Комисията по парична политика на регулатора от миналата седмица, съобщава Bloomberg. 

Промяната в тона на Комисията, която обяви, че изоставя решението за ново затягане на политиката при необходимост, не се отнася за краткосрочните цели, посочва още гуверньорът по време на пресконференция в Истанбул.

Банковият регулатор оставя непроменена своята прогноза за ръст на инфлацията за тази и следващата година съответно с 14,6% и 8,2 на сто.

Четинкая се опитва да потуши опасенията относно понижаването на лихвените проценти от страна на централната банка.

През изминалата седмица Financial Times написа, че банката е укрепила валутните си резерви с „краткосрочни облигации за милиарди долари", като по този начин повишава опасенията сред инвеститорите, че Турция не е в състояние да се бори с евентуална нова криза на лирата.

Според Goldman Sachs турската лира може да изгуби 15% от стойността си през следващите 12 месеца, като през април турската валута се оказа най-слабо представящата се на валутните пазари.

В момента турската централна банка няма достатъчно резерви за уреждане на краткосрочния дълг на турските компании. Нетните резерви на банката са в размер на 28,4 милиарда щатски долара, а срещу тях има приблизително 118 млрд. долара дълг, който ще трябва да се плати през следващите дванадесет месеца.

През март потребителските цени отчетоха ръст от 19,7%, като проучване от април показва, че очакванията на банката за ръст на цените в края на годината се покачват спрямо предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още