Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Турската централна банка намекна за нов цикъл на затягане на паричната политика

Банковият регулатор оставя непроменена своята прогноза за ръст на инфлацията за тази и следващата година съответно с 14,6% и 8,2 на сто

Турската централна банка намекна за нов цикъл на затягане на паричната политика

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая. Снимка: Ройтерс

Гуверньорът на Турската централна банка Мурат Четинкая заяви, че е възможен нов цикъл от затягане на паричната политика въпреки твърдението на Комисията по парична политика на регулатора от миналата седмица, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Промяната в тона на Комисията, която обяви, че изоставя решението за ново затягане на политиката при необходимост, не се отнася за краткосрочните цели, посочва още гуверньорът по време на пресконференция в Истанбул.

Банковият регулатор оставя непроменена своята прогноза за ръст на инфлацията за тази и следващата година съответно с 14,6% и 8,2 на сто.

Четинкая се опитва да потуши опасенията относно понижаването на лихвените проценти от страна на централната банка.

През изминалата седмица Financial Times написа, че банката е укрепила валутните си резерви с „краткосрочни облигации за милиарди долари", като по този начин повишава опасенията сред инвеститорите, че Турция не е в състояние да се бори с евентуална нова криза на лирата.

Според Goldman Sachs турската лира може да изгуби 15% от стойността си през следващите 12 месеца, като през април турската валута се оказа най-слабо представящата се на валутните пазари.

В момента турската централна банка няма достатъчно резерви за уреждане на краткосрочния дълг на турските компании. Нетните резерви на банката са в размер на 28,4 милиарда щатски долара, а срещу тях има приблизително 118 млрд. долара дълг, който ще трябва да се плати през следващите дванадесет месеца.

През март потребителските цени отчетоха ръст от 19,7%, като проучване от април показва, че очакванията на банката за ръст на цените в края на годината се покачват спрямо предходния месец.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Какво да очакват пазарите през новата седмица?