Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Вилроа дьо Гало: Франция би трябвало да избегне рецесията тази година

Централната банка на страната значително понижи прогнозите си за ръста на френската икономика до 2,3% през 2022 г.

Вилроа дьо Гало: Франция би трябвало да избегне рецесията тази година

Снимка: Bloomberg L.P.

Франция би трябвало да избегне рецесията тази година и все още да има положителен икономически растеж. Това прогнозира управителят на Френската централна банка и член на Европейската централна банка (ЕЦБ) Франсоа Вилроа дьо Гало, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Основният ни сценарий е за положителен икономически растеж тази година", каза той в интервю за радио RTL, въпреки че добави, че инфлацията все още е твърде висока и удря покупателната способност на потребителите.

Във вторник Френската централна банка понижи прогнозите си за ръста на икономиката.

Очакванията са втората по големина икономика в еврозоната да запише повишение от 2,3% тази година, което ще се забави до 1,2% през 2023 г., а на следващата година ще се ускори до 1,7 на сто. Това е значително понижение спрямо прогнозите от март, които предвиждаха ръст от съответно 3,4% през 2022 г., 2% през 2023 г. и 1,4% през 2024 г.

Централната банка изчисли, че последиците от конфликта в Украйна ще изтрият два процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция за периода 2022-2024 г.

Още по темата

Ако европейските страни наложат ембарго върху руския газ, френската икономика ще се разшири с 1,5% тази година, а на следващата ще се свие с 1,3 на сто, преди през 2024 г. да се върне към положителния ръст от 1,3%.

Колкото до инфлацията, очакванията са тя да е средно 5,6% през тази година, а през 2023 г. ще се свие до 3,4%. След 2 години показателят ще падне малко под целта на ЕЦБ от 2%. За сравнение - през март прогнозите бяха за инфлация от 3,7% през 2022 г., 1,9% през 2023 г. и 1,7% през 2024 г.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%