IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската инфлация изненада с ръста си през май

Ускореният темп на покачване на цените увеличава натиска върху правителството на президента Еманюел Макрон и върху ЕЦБ

11:47 | 31.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Френската инфлация изненада с ръста си през май, достигайки ново рекордно равнище, което увеличава натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) и върху президента Еманюел Макрон на фона на предстоящите парламентарни избори в страната този месец, съобщи Ройтерс.

Потребителските цени във Франция са нараснали с 0,7% на месечна база през май, докато на годишна повишението е било в размер на 5,8%. За сравнение - през април показателят се увеличи с 5,4% на годишна база. Така инфлацията се е ускорила до най-високото си равнище, откакто Франция започна да използва методологията на Европейския съюз (ЕС) за изчисляване на ценовите промени в началото на 90-те години.

Анкета на медията сред осем икономисти показа очаквания за резултат от 5,6 на сто.

Справянето с рекордната инфлация е водещ политически приоритет за правителството на Макрон, което пое ангажимент за нови мерки в подкрепа на покупателната способност на домакинствата.

Статистическата служба на страната съобщи още, че националният индекс на потребителските цени се е покачил с 5,2% на годишна база през май, докато увеличението през април е било 4,8 на сто, достигайки най-високото си ниво от септември 1985 г. Икономистите, анкетирани от медията, очакваха резултат от средно 5 на сто.

Националният индекс е този, който се следи по-внимателно във Франция, докато този, хармонизиран с Европейския съюз (ЕС), се използва за сравнение между страните, използващи еврото като валута.

Данните допринасят и за вече немалкия натиск върху ЕЦБ.

В понеделник стана ясно, че годишната инфлация в Испания се е възвърнала към темп на покачване през май, ускорявайки се неочаквано до равнище от 8,7%, а тази в Германия се е изстреляла до нов исторически връх през май също на ниво от 8,7%.

Предходния ден главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че нормализирането на паричната политика на банката ще е постепенно, а увеличенията от 25 базисни пункта (б.п.) са еталонният темп за това.

"Нормализирането има естествен фокус върху ходове в размер на 25 б.п., следователно увеличения в този размер през юли и септември са еталонният темп", посочи Лейн в интервю за испанския вестник Cinco Días, публикувано в понеделник.

Предстои по-късно през деня да бъдат публикувани данните за инфлацията в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 1 година
Няма и 6% е*ати "огромната" инфлация....ние какво да кажем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Karo
преди 1 година
Их как пак ни изненада тази инфлация ... Все ни изненадва, а уж затова се облегчаваме, че да успеем да направим инфлацията на 2% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още