IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от 1974 г.: Португалия прие бюджет с излишък

Историческата стъпка е възможна благодарение на нарастващата икономика

13:41 | 07.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Антониу Коща (вляво) и финансовият министър Марио Сентено по време на гласуването на бюджета. <em>Снимка: EPA/MIGUEL A. LOPES</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Премиерът Антониу Коща (вляво) и финансовият министър Марио Сентено по време на гласуването на бюджета. Снимка: EPA/MIGUEL A. LOPES

 

Исторически държавен бюджет беше приет в бившата кризисна страна Португалия. Парламентът в Лисабон одобри за 2020 г. първия бюджетен излишък от 1974 г.  насам, предава DPA.

Министърът на финансите и лидер на Еврогрупата Марио Сентено заяви малко преди гласуването: „Това е най-добрият бюджет през последните години". По думите му Португалия е овладяла всички предизвикателства и ще продължи да „не се уморява да изпълнява всички свои задължения“, допълни 53-годишният Сентено.

Бюджетът предвижда излишък от 0,2 процента от брутния вътрешен продукт. При очакван икономически растеж от 1,9% за 2020 г., това ще бъдат около 535 млн. евро.

Дълг от 120 процента от БВП

Правителството на премиера Антониу Коща е малко по-оптимистично от Европейската комисия. Брюксел очаква балансиран бюджет и икономически ръст от 1,7 процента. С планината си от дългове от около 120 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) Португалия е една от най-задлъжнелите страни в еврозоната.

Профсъюзната организация CGTP обаче остро разкритикува политиките за разходване на социалистите. Предлаганото увеличение на заплатите и обезщетенията в обществения сектор е твърде малко и води до загуба на покупателна способност, твърдят синдикатите. Освен това над половината от безработните в Португалия остават без социална закрила.

ЕС и Международният валутен фонд спасиха Португалия от фалит през 2011 г. с пакет от помощи в размер на 78 милиарда евро. Консерваторите изведоха страната от кризата, но през 2015 г. загубиха властта заради стриктната политика на строги икономии.

Под управлението на Коща, преизбран през есента, икономиката непрекъснато се развива в положителна насока. Благодарение на бума в туризма икономиката нарасна значително по-бързо от средното за ЕС ниво. А нивото на безработица от 6,5% е на най-ниското равнище от 2002 г.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Така са 90% от развитите държави. Казват на другите да имат балансиран бюджет пък те с дефицит десетилетия наред + огромен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още