IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявките за помощи при безработица в САЩ достигнаха 7-месечно дъно

Те обаче остават над връхната им точка по време на световната финансова криза през 2007-2009 г.

17:35 | 12.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, които са подали за първи път заявления за помощи при безработица, е намалял до седеммесечно дъно миналата седмица, но темпът на спада се забавя, а по-голямото подобряване може да бъде ограничено от коронавирусната пандемия и липсата на допълнителни фискални стимули, предава Ройтерс.

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица в страната са достигнали сезонно коригиран темп от 709 хил. за седмицата до 7 ноември спрямо 757 хил. предходната седмица, сочат данни на министерството на труда. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха 735 хил. заявления през миналата седмица. Безработица Безработица

Въпреки че заявленията са намалели до най-ниското си ниво от март насам, те са останали над връхната им точка от 665 хил. по време на световната финансова криза през 2007-2009 г. Слабото търсене, особено в сектора на услугите, принуждава работодателите да съкращават служители. Съкращенията може да се ускорят, тъй като новите случаи на коронавирус в страната растат главоломно.

Трайните заявления, или общият брой на американците, които кандидатстват за държавна помощ при безработица, са намалели с 436 хил. до 6,79 млн. през седмицата до 31 октомври. Но броят на хората, кандидатстващи по програми, които предлагат удължена помощ, е продължил да расте, тъй като все повече американци изчерпват редовните си щатски помощи. 

Крехкият трудов пазар е едно от големите предизвикателства, пред които ще се изправи избраният за президент Джо Байдън, когато поеме поста от Доналд Тръмп идния януари.

Новозаразените с коронавирус за един ден надхвърлят 100 хил., а броят на настанените в болница расте рязко на фона на застудяването, което кара хората да остават на закрито. Ускоряването на пандемията накара местните и щатските власти да наложат нови ограничения на бизнеса. Дори без тях потребителите вероятно ще странят от места като барове, ресторанти и спортни зали от страх да не се заразят. Ресторантите и спортните зали пренесоха дейността си на открито през лятото.

Заявленията за помощи при безработица достигнаха рекорден връх от 6,867 млн. през март. Подобрението на трудовия пазар до голяма степен се дължи на връщането от компаниите на съкратени или пуснати в принудителен отпуск служители, след като бизнесът и безработните получиха достъп до своя дял от облекченията на правителството заради коронакризата на стойност 3 трлн. долара.

Но фискалните стимули изтекоха и това ще затрудни генерирането на достатъчно работни места от икономиката, за да поемат милиони безработни американци.

Миналата седмица правителството съобщи, че работните места извън земеделието са нараснали с 638 хил. през октомври, което е най-малкото покачване от началото на възстановяването на трудовия пазар през май. Те последваха 672 хил. работни места, добавени през септември. Само 12,1 млн. от загубените през март и април 22,2 млн. работни места са възстановени.

Отделен доклад, публикуван в четвъртък, установи, че индексът на потребителските цени е останал непроменен през октомври, което е под прогнозите за скромен ръст и отразява поевтиняването на бензина, намаляващите разходи за медицински грижи и по-ниските цени на дрехите. 

Подадените за първи път заявления за помощи при безработица са намалели най-много през миналата седмица в Джорджия, Кентъки и Тексас. Сред щатите, които регистрират ръстове, са Калифорния, Вашингтон и Масачузетс, отбелязва Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още