Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заради търговците на дребно ръстът на заетостта в САЩ се забави

Безработицата обаче остава стабилна на ниво от 4,1%

Заради търговците на дребно ръстът на заетостта в САЩ се забави

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на заетостта в САЩ се забавя през декември, след като отчете два силни месеца. Щатската икономика е успяла да създаде нови 148 хиляди работни места в последния месец на 2017 г., което е под очакванията на икономистите, интервюирани от Ройтерс, за 190 хиляди нови работни места. Ревизираните данни за ноември пък показват, че тогава в страната са били създадени 252 хиляди работни места.

Така или иначе за цялата изминала година в САЩ са били създадени общо 2,06 милиона работни места, което е малко под нивото от 2016 г., но над очакванията на анализаторите за това какво можеше да се очаква в първата година от мандата на Доналд Тръмп, коментира агенция Ройтерс. И с икономика, която е в близост до пълна заетост, каквото е и една от целите на Федералния резерв, вероятно централната банка ще продължи с повишаването на лихвените проценти през 2018 г. 

Още по темата

Сред най-активните сектори са били строителството и производството, които са създали съответно 30 000 и 25 000 нови работни места. Търговците на дребно обаче поради сезонни причини са намалили персонала си със 20 300 души.

Безработицата в страната обаче остава стабилна и се задържа на ниво от 4,1%. За изминалите 12 месеца заплатите в най-голямата икономика в света са нараснали с 2,5%, което е с един процентен пункт повече от отчетеното през ноември, но все още тези резултати остават разочароващи. Само за декември ръста на почасовата ставка е с 0,3%.

Само времето ще покаже дали данъчната реформа в САЩ ще доведе до увеличаване на производителността и съответно на заплащането на служителите, отбелязва Ройтерс. Това, от своя страна, ще помогне на потребителските разходи, които представляват около 70% от икономиката на САЩ.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини икономика на САЩ

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Британският дефицит изненадващо се сви през септември