IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb официално подаде документи за IPO

Все още не е ясно къде точно ще се листне компанията, но според източници на WSJ това ще се случи на Nasdaq

09:44 | 20.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Airbnb обяви, че конфиденциално е подала проспект за първично публично предлагане (IPO) до Комисията по ценните книжа и фондовите борси, с което прави изненадващ завой за компания, чийто бизнес първоначално беше опустошен от пандемията, пише Wall Street Journal.

Базираната в Сан Франциско фирма за краткосрочно отдаване на имоти под наем заяви, че броят на акциите и ценовия диапазон на предлагането все още не са определени. Airbnb се насочва към листване на акциите си на Nasdaq, допълват източници, запознати с въпроса. Няма гаранция, че това все пак ще се случи. Компанията има шанс да избере да осъществи IPO на Нюйоркската фондова борса.

В края на миналата година Airbnb заяви, че планира да стане публична, но плановете ѝ пострадаха, след като здравната криза засегна силно пътуванията по света. Първоначално тя искаше нейният отдавна чакан дебют на публичните пазари да се случи чрез директно листване, което не включва набиране на допълнителен капитал, но сега тя планира да набере средства чрез традиционно IPO.

Airbnb се присъединява към редица компании, насочващи се към публичните инвеститори, след като пазарът на IPO-та започна да се отърсва от застоя, причинен от коронавирусната пандемия. И все пак листването ще представлява тест за публичните пазари, особено като се има предвид все по-голямата предпазливост, свързана с губещите много пари стартъпи. Главният изпълнителен директор Браян Чески е под натиск от страна на служителите си да направи IPO-то тази година, защото ще изтче срокът на ценни опции.

Основана през 2008 г., Airbnb се разрасна и се превърна в един от най-високо оценените стартъпи от последното десетилетие. Пре 2017 г. частната ѝ оценка достигна над 30 млрд. долара, а миналата година компанията генерира 4,8 млрд. долара приходи, сочат финансови отчети, разгледани от Wall Street Journal.

Но административните разходи също нараснаха в последните години, след като фирмата започна да харчи значително за модерна централа и не успяваше да се справи с престъпленията и сигурността в наеманите през платформата ѝ жилища. Това доведе до отчитането на нетната загуба за първите девет месеца на 2019 г. спрямо печалба за същия период година по-рано.

След това дойде пандемията. Резервациите се сринаха за една нощ, а компанията се оказа под атаките на ядосани наемодатели, чиито приходи също се изпариха, когато компанията върна парите на гостите.

Airbnb побърза да си осигури 2 млрд. долара дълг с ниска лихва и с уверение към инвеститорите, че когато ги използва, ще оцени компанията на 18 млрд. долара, почти половината от стойността ѝ през 2017 г. През май Airbnb заяви, че ще се раздели с една четвърт от служителите си.

От пролетта насам възстановяването на Airbnb е изненадващо бързо. Въпреки че хората останаха близо до вкъщи, те все пак наемаха имоти. На 8 юли гостите са резервирали над 1 млн. нощувки в бъдещ план в Airbnb по целия свят, обяви компанията. Това е първият път, в който тя достигна това ниво от 3 март.

Въпреки че резервациите все още са по-ниски спрямо миналата година в глобален мащаб, тези в САЩ през юни и юли нараснаха съответно с 22% и 6,7% на годишна база според AirDNA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 3 години
На мен пък не ми харесаха, има скрити такси за които не предупреждават. Имат някъкви смешни ограничения. Предпочитам Букинга, там всичко е ясно и прозрачно, и не мисля, че е особено по-скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
melon
преди 3 години
Тази година ги ползвах за почивка на море. Останах доволен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
SSS55
преди 3 години
Дано да имат успех. Те го заслужават. Те помогнаха на всички. Не ни беше лесно когато връщаха парите на туристите, но смятам, че това е правилно. Дано туристите го оценят. Бяхме отчаяни в началото, но добрите решения се отплащат. Българите оцениха къщата и сме доволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още