IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon и Visa сложиха край на спора си

Онлайн търговецът се съгласи да приема карти Visa в международната си мрежа

12:21 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon.com се съгласи да приема карти Visa в своята глобална мрежа, с което слага край на спор, който заплашваше да засегне печалбата на финансовия гигант и да внесе смут в плащанията при онлайн покупки, пише Bloomberg.

Търговецът на дребно каза, че повече няма да таксува допълнително клиентите, които използват карти Visa в сайта ѝ в Сингапур и Австралия и няма да спре възможността за плащане с кредитни карти Visa в amazon.co.uk.

„Наскоро сключихме глобално споразумение с Visa, което позволява на всички клиенти да продължат да използват кредитните си карти Visa в нашите магазини“, обяви говорител на компанията в имейл. „Amazon остава ангажирана с предлагането на изживяване при плащане, което е удобно и дава избор“.

Amazon обмисляше да се прехвърли към популярната си съвместно брандирана кредитна карта с Mastercard, разкри Bloomberg News. Компанията използва преговорите с Visa за подновяване на споразумението като начин да осигури по-добри условия от Visa, твърдят източници, запознати с въпроса.

Търговците на дребно отдавна не са доволни от таксите, които трябва да плащат всеки път, в който потребител сложи картата си на ПОС терминал. Въпреки че сумата може да възлиза само на стотинки от покупката, пак се трупат големи сметки – търговците на дребно са похарчили впечатляващите 110 млрд. долара такси за обработка на карти само през 2020 г.

За най-големите банки и търговци Visa често предлага специални споразумения, за да ги убеди да изпращат по-големи обеми от разплащания в нейната мрежа. Компанията отдели 8,4 млрд. долара през фискалната 2021 г. за подобни стимули, което е с 26% повече спрямо година по-рано.

„Във Visa сме щастливи, че постигнахме широко, международно споразумение с Amazon”, коментира говорител на Visa. „Това споразумение включва приемането на Visa във всички магазини на Amazon, както и общ ангажимент за сътрудничество по нови продукти и технологични инициативи, осигуряващи иновативни разплащателни преживявания за нашите клиенти в бъдеще“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още